Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva COVID-19 până la sfârşitul acestui an sau cel mai târziu la începutul anului viitor.

Organismul cu sediul la Amsterdam are ca misiune să autorizeze şi să controleze medicamentele în Uniunea Europeană (UE). În prezent, examinează cereri de autorizare a celor trei vaccinuri candidate împotriva COVID-19.

Aprobarea finală aparține totuși Comisiei Europeane (CE) care le permite laboratoarelor să-şi comercializeze medicamentele în întreaga UE.

”Este dificil, în acest stadiu, să se preconizeze cu precizie termenele de autorizare. (…) Nu avem încă toate datele, iar examene continue sunt în continuare în curs”, anunţă EMA, potrivit presei internaționale.

Astfel, în funcţie de înaintarea evaluării, EMA ar putea finaliza evaluarea vaccinurilor „către sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”. EMA a implementat o procedură accelerată care-i permită să examineze datele cu privire la eficienţa și siguranța vaccinurilor pe măsură ce acestea apar.