Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că strategia de vaccinare anti-COVID va fi aprobată într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe care o va convoca în perioada următoare. Șeful statului a subliniat că odată aprobat de instituţiile internaționale de profil, vaccinul va fi sigur și eficient.

“Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2 fac parte: personalul din domeniul sănătății, tot personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății. Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin. Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație”, a declarat președintele României.

Vaccinul, „speranța de a ne întoarce cât mai repede la o viață normală”

Șeful statului a mai precizat că “este foarte important de știut că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaționale de profil, sunt sigure şi sunt singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii”. Comitetul național de coordonare a avut discuții cu organizații profesionale cât şi cu organizații de pacienți. „Vaccinul anti-COVID a devenit la ora actuală speranța noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viață normală”, a mai spus președintele.

Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare şi de transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, Ministerul Apărării fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum şi a celor șase depozite regionale, de unde se va face distribuția către centrele de vaccinare locale fixe şi mobile, a mai spus președintele.

Este esențială combaterea dezinformării

„Comunicarea clară şi transparentă cu cetățenii, şi în special cu grupurile țintă, este esențială, la fel ca şi combaterea dezinformării şi a diseminării informațiilor false. Toate informațiile oficiale vor fi comunicate pe un site special, dedicat campaniei. Comitetul național de coordonare a avut deja discuții atât cu organizațiile profesionale, cât și cu asociațiile de pacienți și își propune în continuare să deruleze o serie de întâlniri cu corpul medical, dar și cu reprezentanții mass-media”, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, luni, la Palatul Cotroceni, după ședința avută cu miniștrii Apărării, Internelor și Sănătății, pe tema campaniei de vaccinare anti-COVID-19.