Puncte de Prim-Ajutor deschise de DSP Timiș în perioada caniculei

0
308

Începând de astăzi, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș va opera șapte puncte de prim-ajutor în Timișoara și Lugoj, pentru a sprijini populația în perioada caniculară, informează stiripesurse.ro.

În Timișoara, vor fi operaționale cinci puncte: la Oficiul Poștal nr. 1 Timișoara (Bulevardul Revoluției 1989, nr. 2), Opera Română Timișoara (Piața Victoriei), Oficiul Poștal nr. 5, ghișeul nr. 1 (strada 1 Decembrie nr. 90), Piața Iosefin și Piața Badea Cârțan. În municipiul Lugoj vor fi active două puncte de prim-ajutor, amplasate în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor Lugoj (strada Nicolae Bălcescu, nr. 1) și în Piața Agroalimentară (Splaiul Morilor nr. 1).

„Cele șapte puncte de acordare a primului-ajutor funcționează cu personal din cadrul școlilor postliceale de specialitate și al Societății de Cruce Roșie – Filiala Timiș. Primăria Municipiului Timișoara asigură aprovizionarea cu apă îmbuteliată. Punctele sunt active de luni până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00, în zilele cu temperaturi mai mari sau egale cu 35 grade Celsius. Urmează să fie identificate și alte locații de amplasare a punctelor operative de prim-ajutor pe teritoriul județului Timiș,” a declarat Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al DSP Timiș.

„Aceste puncte de prim-ajutor nu se substituie controlului medical de specialitate și consultațiilor la cabinetul medicului de familie. La dispoziția timișorenilor, bisericile oferă spațiile răcoroase din incinte și fântânile cu apă potabilă din curți, fără asistență medicală,” a adăugat reprezentantul DSP Timiș.

Medicii recomandă, în perioada de caniculă, „deplasările în primele ore ale dimineții, evitarea aglomerației, expunerii la soare și efortului fizic intens între orele 11:00 – 18:00, consumul a minim doi litri de lichide pe zi, nu prea reci (apă, sucuri naturale și ceaiuri călduțe), consumul de fructe și legume sau iaurt, precum și evitarea băuturilor ce conțin cofeină sau zahăr și a consumului de alcool, care deshidratează.”

„Atenționarea vine și pentru protecția copiilor și a animalelor de companie, care nu trebuie să rămână singuri în autoturism,” au mai precizat medicii.

Se recomandă purtarea hainelor lejere, subțiri, deschise la culoare, a pălăriilor și ochelariilor de soare, iar dacă apare cel mai mic semn de suferință, „prezentarea la medicul de familie.”

Articolul precedentAlianța Națională pentru Hipertensiune Arterială, lansată de Societatea Română de Cardiologie
Articolul următorConsultul genetic, esențial pentru depistarea precoce a cancerului renal