Alianța Națională pentru Hipertensiune Arterială, lansată de Societatea Română de Cardiologie

0
309

Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii au lansat la Palatul Parlamentului, Alianța Națională pentru Prevenirea, Depistarea și Tratamentul Hipertensiunii Arteriale din România, conform Agerpres.

Președintele Societății Române de Cardiologie, Ovidiu Chioncel, a afirmat că principalul obiectiv al acestei alianțe este responsabilizarea societății românești în privința depistării precoce și tratamentului hipertensiunii arteriale.

„Salvarea pacienților în cadrul actului medical necesită multe circumstanțe pozitive. (…) Avem nevoie de mult mai mult decât cunoștințele noastre medicale. Avem nevoie, în primul rând, de pornirea noastră de a fi oameni buni, de a fi aproape de cei de lângă noi. Și ăsta e lucrul determinant, pentru că de mii de ani sensul profesiei medicale ar trebui să nu se schimbe, și anume de a-l ajuta pe cel de lângă tine aflat în suferință. Oricâtă tehnologizare ar avea medicina (…) rămâne o profesie nobilă de a alina suferința celor din jurul tău. (…) Noțiunea de salvare e mult mai complexă. Și cred că la propria salvare participă și pacienții atunci când înțeleg bine boala și complicațiile bolii. De fapt, este scopul acestei întâlniri – să familiarizăm corpul medical, indiferent de specialitatea sa, educatorii din corpul medical, asociațiile pacienților și, nu în ultimul rând, pacienții, cu ceea ce vrem să facem”, a afirmat Ovidiu Chioncel.

Președintele Fundației Române a Inimii, Dragoș Vinereanu, celălalt co-președinte al alianței, a afirmat că, deși în țara noastră se vorbește de hipertensiune arterială de ani de zile, în continuare unul din doi români cu vârsta peste 50 de ani este hipertensiv.

„Deși vorbim de hipertensiune arterială de ani și ani de zile, deși încercăm să controlăm tensiunea arterială, în continuare numărul de pacienți hipertensivi este foarte mare, în continuare unul din doi oameni de pe stradă peste 50 de ani este hipertensiv și nu știe și dacă știe doar două treimi iau tratament și doar o treime sunt controlați la nivelurile recomandate de ghidurile internaționale. Vorbim de o pandemie reală de hipertensiune arterială. Iar această misiune pe care noi o inițiem astăzi, împreună cu partenerii noștri, este foarte importantă, fiindcă nu ne adresăm numai pacienților. Ne adresăm pacienților, ne adresam rudelor pacienților, lucru foarte important. Așa cum bine știți, uneori soțul e mai sensibil la sfaturile soției decât la sfaturilor medicului. Ne adresăm medicilor de diferite specialități (…) și, în final, ne adresăm sistemului național de sănătate”, a declarat Vinereanu.

El a menționat că România dispune de o Strategie națională pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare, care urmează să fie lansată în curând sub forma unei hotărâri de guvern, dar este necesară formarea noului Executiv.

Articolul precedentSpitalul de Recuperare Băile 1 Mai va fi modernizat cu 90 de milioane de lei”
Articolul următorPuncte de Prim-Ajutor deschise de DSP Timiș în perioada caniculei