Proteine de origine animala sau vegetala?

  0
  50

  Din ce in ce mai multe persoane aleg dietele vegetariene sau vegane, inlaturand astfel consumul de proteine de origine animala in favoarea celor vegetale. Lucrurile, insa, nu sunt prea clare in ceea ce priveste corectitudinea si efectele unei astfel de alegeri, potrivit specialistilor.

  „Este un subiect foarte disputat in acest moment. Exista foarte multe dezbateri, daca putem folosi numai proteinele vegetale inlocuindu-le pe cele animale sau nu. Sigur ca lucrurile nu sunt foarte clare. Ceea ce stim, insa, foarte clar este ca abuzul este periculos mai ales in ceea ce priveste proteinele animale. insa sunt tot mai multe persoane care aleg sa traiasca cu diete vegetariene sau vegane si ideea este: sa-i incurajam in acest demers sau sa incercam sa le spunem care este opinia nutritionistilor din acest punct de vedere? inca o data, lucrurile nu sunt foarte clare si cred ca adevarul este pe undeva la mijloc. Dar, noi suntem bucurosi ca oamenii au inteles ca proteinele animale folosite abuziv si din produse, sa spunem, mai putin recomandate pot fi nocive sanatatii. Este un moment in care se poate schimba incidenta bolilor cardiovasculare, incidenta diabetului, dislipidemiei, toate aceste afectiuni fiind extrem de costisitoare atat pentru persoanele implicate cat si pentru societate”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, sef Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

  in vederea informarii si responsabilizarii populatiei, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu atrage atentia asupra necesitatii unor politici de sanatate care sa prevada instituirea in gradinite, in scoli a unor programe de educatie la care sa participe atat copiii cat si parintii.

  Articolul precedentDr. Ioana Munteanu: Fumatul pasiv este la fel de nociv ca fumatul activ
  Articolul următorViitorii medici invata cum sa aplice un tratament nediscriminatoriu pacientilor