Proiectul legii vaccinarii: accederea copiilor in colectivitati, conditionata de efectuarea vaccinurilor obligatorii

0
257

Ministerul Sanatatii a publicat in aceasta dimineata proiectul legii vaccinarii. Desi nu contine niciun fel de sanctiuni impotriva parintilor care nu isi vaccineaza copiii, cum de altfel anuntase ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog, in urma cu cateva zile, prevederile proiectului legislativ includ, de pilda, conditia efectuarii vaccinurilor incluse in schema obligatorie, pentru accederea copiilor in gradinite, scoli sau a altor colectivitati din serviciile de zi:

„Pentru garantarea dreptului la sanatate si la educatie al tuturor copiilor si tinerilor, la inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se solicita prezentarea adeverintei care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii eliberata de medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare.. Pentru identitate de ratiune, daca nu frecventeaza o unitate de invatamant, admiterea copiilor intr-o colectivitate din serviciile de zi se face in aceleasi conditii.”, se precizeaza in proiectul de lege.

in cazul neprezentarii acestei adeverinte, parintele sau tutorele copilului trebuie sa prezinte, in termen de 60 de zile, unul dintre documentele urmatoare, eliberate de Comisia Judeteana de Vaccinare sau Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucuresti:

– Calendarul de recuperare pentru vaccinurile obligatorii, astfel incat schema de vaccinare sa fie completata in termen de un an de la admiterea in colectivitate;

– Adeverinta care sa ateste contraindicatiile medicale definitive pentru anumite vaccinari;

De asemenea, proiectul legislativ prevede ca in cazul copiilor pentru care „se ia o masura de protectie speciala si nu frecventeaza o unitate de invatamant, documentul care atesta vaccinarile obligatorii sau calendarul de recuperare sunt obtinute de managerul de caz insarcinat cu masura de protectie speciala, in cel mai scurt timp de la admitere, dar nu mai tarziu de un an.”

Articolul precedentSNMF: „Nu vom accepta sa fim vinovatii de serviciu pentru prabusirea vaccinarii”
Articolul următorA fost inaugurat cel mai automatizat laborator din Romania: zilnic sunt efectuate analize pentru 2200 pacienti