Constituirea unor grupuri tehnice de coordonare a activitatii de vaccinare, printre prevederile Legii vaccinarii

0
77

Ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog, a explicat astazi, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sediul Ministerului Sanatatii ce a avut ca subiect Legea vaccinarii, responsabilitatile si obligatiile tuturor actorilor (stat, furnizori de servicii medicale, parinti si repezentanti legali) implicati in procesul de vaccinare.

Astfel, statul roman are obligatia de a asigura conditiile pentru diagnostic si tratament optim in cazul aparitiei unor potentiale reactii adverse la vaccinare. in acelasi timp, se va pune accent pe formarea profesionala continua a celor care administreaza vaccinuri, dar si pe constituirea unor grupuri tehnice de coordonare a activitatii de vaccinare atat la nivel national, cat si la nivel judetean, care vor avea mai multe roluri, cel mai important fiind acela de a informa si consilia parintii cu privire la decizia de vaccinare. in vederea informarii populatiei cu privire la beneficiile vaccinarii, se are in vedere realizarea de campanii de informare si promovare.

Legea vaccinarii contine prevederi si pentru furnizorii de servicii medicale.

„Toti furnizorii vor fi obligati sa se inregistreze ca furnizori de servicii in Registrul Electronic National de Vaccinari. Pentru vaccinarile obligatorii, furnizorul de servicii are obligatia de a informa parintele sau reprezentantul legal cu privire la calendarul national de vaccinare si de a stabili calendarul de vaccinare al copilului pana inainte de implinirea varstei de o luna. Vaccinurile efectuate se raporteaza si in Registru, iar decontarea serviciilor de vaccinare va fi realizata tot in acord cu raportarile din registru. incheierea contractelor de furnizare de servicii medicale cu casele judetene de asigurari de sanatate si a Municipiului Bucuresti, precum si cu Casa O.P.S.N.A.J., in cazul unitatilor sanitare care au responsabilitati stabilite in Programul National de Vaccinare, se va realiza doar cu furnizorii inregistrati in Registrul National de Vaccinari”, a declarat ministrul Florian Bodog in cadrul conferintei.

in ceea ce priveste parintii si reprezentantii legali, ministrul Sanatatii a mentionat ca acestia trebuie informati cu privire la beneficiile vaccinarii, la utilitatea administrarii vaccinurilor din calendar, dar si despre posibilitatea de a suplimenta schema nationala cu vaccinuri recomandate astfel incat sa se obtina beneficii maxime pentru starea de sanatate a copilului. in acelasi timp, ei trebuie sa primeasca vaccinuri sigure, de calitate si cu o eficacitate corespunzatoare si sa fie asistati de institutiile statului in caz de reactii adverse severe, in conditiile art. 2, alineatul 7 din prezenta lege.

Totodata, parintii si reprezentantii legali au obligatia sa asigure prezentarea copilului la medicul de familie, sa se prezinte la convocarea Comisiei Judetene de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti, iar in cazul in care parintii sunt plecati din tara, acestia trebuie sa isi lase copiii in grija unor membrii ai familiei sau a altor persoane, in conditiile prevazute de lege, care sa aduca copiii la vaccinare.

De altfel, la inscrierea copiilor intr-o unitate de invatamant se va solicita parintilor documentele care atesta vaccinarea, dupa cum a mai subliniat ministrul de resort.

Prima transa de vaccinuri prevazute in Programul National de Vaccinare, respectiv 15.000 de doze, va ajunge in tara in trei saptamani. Cantitatea totala de vaccinuri pe anul 2017 este de 630.000 de doze.

Articolul precedentSNMF: „Nu vom accepta sa fim vinovatii de serviciu pentru prabusirea vaccinarii”
Articolul următorA fost inaugurat cel mai automatizat laborator din Romania: zilnic sunt efectuate analize pentru 2200 pacienti