Crucea Rosie Romana, in parteneriat cu Televiziunea Romana, a lansat duminica, 23 septembrie, un nou proiect – Centre de prim ajutor in comunitati izolate – care are ca scop formarea si instruirea unor persoane pentru a putea acorda primul ajutor de baza in cazul unor urgente.

Proiectul se adreseaza comunitatilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanta se afla la distanta. in aceste sate izolate, in cazul producerii unui accident sau al acutizarii unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii pana la sosirea ambulantei.

Beneficiarii acestui proiect sunt locuitorii din comunitatile izolate din mediul rural, iar Crucea Rosie Romana isi propune sa vina in sprijinul acestor comunitati prin instruirea unei familii in fiecare zona izolata, care sa acorde primul ajutor de baza. Familia respectiva va fi dotata cu o trusa de prim ajutor, va avea rolul de a va veni in sprijinul rezolvarii urgentelor minore si va preveni agravarea situatiei in cazul unor urgente care necesita asistenta medicala. Astfel, se va reduce numarul persoanelor care isi pierd viata din cauza ca nu s-a intervenit la timp in zonele izolate. Diplomele pe care voluntarii de Cruce Rosie le vor primi in urma stagiilor de pregatire sunt recunoscute la nivel european.

a€œProiectul Centre de Prim Ajutor in comunitati izolate, lansat la a V-a editie a Galei Crucea Rosie, vine in sprijinul comunitatilor rurale izolate, pentru care accesul serviciilor medicale de urgenta este dificil.. Salvarea unei vieti este primordiala, iar acordarea primului ajutor trebuie sa fie accesibila tuturor. Manevrele de prim ajutor executate corect si la timp pot salva viata unei persoane aflate in situatie grava. Gala transmisa de TVR pe 23 septembrie a fost un prim pas in colectarea de fonduri necesare derularii proiectului la nivelul national. Personalitatile care au acceptat sa sustina acest proiect sunt un exemplu de implicare in demersul Crucii Rosii de infiintare a centrelor de prim ajutor in localitati izolate. ii rog pe toti cei care doresc sa fie solidari cu persoanele care locuiesc in astfel de zone sa faca donatii catre Crucea Rosie, apeland sau trimitand sms la liniile deschise special pentru aceasta campanie”, aspus presedintele Crucii Rosii Romane, doamna Mihaela Geoana.

La eveniment au participat artisti, sportivi, oameni de cultura, precum si parteneri traditionali ai Crucii Rosii Romane, care au sustinut proiectul demarat – trupele Iris, Taxi, Bere Gratis, Animal X, dar si solistii Margareta Paslaru, Monica Anghel, Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Maria Radu, Liviu Hodor & Mona, Alinka si Nick Kamarrera, precum si campionul paralimpic Eduard Novak..

Gazda Galei Crucii Rosii, doamna Iuliana Tudor, a fost investita, de catre presedintele Crucii Rosii, doamna Mihaela Geoana, cu titlul de Ambasador al Crucii Rosii Romane, pentru implicarea in proiectele umanitare derulate de organizatie.

Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot in 41 de localitati izolate din fiecare judet din tara este de aproximativ 100.000 euro. in urma Galei de duminica seara, raportul donatiilor este 31.031 euro din sms, apeluri telefonice si donatii parteneri.

Donatiile se pot face pana in 17 octombrie, prin sms la 8834 in retelele Vodafone, Orange si Cosmote, valoarea unui sms fiind de 2 euro, dar si prin apeluri la numerele 0900.900.550 (5 euro) si 0900.900.552 (2 euro) in reteaua Romtelecom.