Programul de preventie a diabetului zaharat de tip 2 si a bolilor civilizatiei, „inCerc”, lansat astazi la Ploiesti

0
143

Programul de preventie a diabetului zaharat de tip 2 si a bolilor civilizatiei, „inCerc”, a fost lansat astazi la Ploiesti, de altfel unul dintre orasele din Romania cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat.

Programul este sprijinit de Ministerul Educatiei Nationale si de Ministerul Sanatatii si are ca obiectiv constientizarea riscului dezvoltarii diabetului zaharat de tip 2 in randul copiilor, precum si imbunatatirea stilului de viata al familiilor participante la acest program prin cele doua componente ale sale: nutritia adecvata si activitatea fizica sustinuta.

„Alimentatia, activitatea fizica, stilul de viata sanatos si somnul corespunzator stau la baza preventiei diabetului zaharat si a obezitatii. Trebuie sa avem copii sanatosi si sa ne ingrijim de acest aspect. Copiii trebuie sa faca sport, sa iasa pe teren, sa se plimbe, sa alerge si sa participe la orele de sport. Ceea ce ingrijorator e ca tot mai multe scoli renunta la orele de sport. (…) Ştim multe date despre populatia adulta, dar foarte putine despre copii. Ne raportam la copil chiar din viata intrauterina. Trebuie sa avem in vedere toate aspectele, inclusiv pe mama gravida. De asemenea, trebuie sa avem grija in ceea ce il priveste pe copilul mic sa nu depaseasca cotele de crestere in greutate. Şi asta deoarece oricat ai interveni la persoanele cu risc mare de diabet si obezitate, poate fi mult prea tarziu. Nu trebuie sa uitam ca 20% din populatie prezinta risc mare de obezitate si diabet. Preventia are un rol primordial”, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice si membru in Consiliul de Conducere al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.

Initiatorii programului estimeaza ca un numar de aproximativ 12.000 de copii vor participa, in baza acordului scris al parintilor sau tutorilor, la o evaluare individuala gratuita si non-invaziva prin care se doreste identificarea unui eventual risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 si alte afectiuni ale civilizatiei. Din acest total, aproximativ 3.000 de copii cu risc vor putea lua parte la urmatoarea evaluare gratuita cu scopul de a le imbunatati starea de sanatate.

Un numar de 30 de scoli din Ploiesti si-au exprimat dorinta de a participa la Programul „inCerc”.

Programul este initiat de Asociatia Medicover in parteneriat cu Primaria Ploiesti, Inspectoratul Şcolar Judetean Prahova, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii, Medycover si Synevo.

Articolul precedentCercetatorii au descoperit un medicament care ar putea preveni extinderea cancerului de prostata
Articolul următorCongresul Neurodiab 2017: singurul eveniment stiintific din Romania specializat exclusiv pe neuropatia diabetica