Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare

0
109

Romania e pe locul trei in Europa in privinta dezastrelor naturale provocate de fenomene naturale hidro-climatice, a declarat Elena Mateescu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, in cadrul unei conferinte de specialitate dedicata problematicilor de mediu din Romania, organizate de PRIAevents.

„Aprilie de anul acesta, cel putin pana acum, a fost cea mai calduroasa luna aprilie de cand inregistram noi valorile termice. in ultimii ani, temperaturile au crescut in Romania cu 0,5 grade Celsius. Avem veri calduroase si secetoase, alternate de perioade cu precipitatii abundente care, dupa cum am vazut, genereaza inundatii la scara mare. Ceea ce putem vedea din prognozele noastre este ca va creste numarul de zile caniculare, cu temperaturi de peste 35 de grade Cesius”, a declarat Elena Mateescu, director general la Administratia Nationala de Meteorologie.

Aceasta a mai spus ca ultimii 18 ani au fost cei mai caldurosi ani din 1850, de cand sunt inregistrate temperaturile in Romania.

in cadrul conferintei au fost dezbatute si problemele cu care se confrunta orasele din Romania in privinta protectiei mediului si a gestionarii deseurilor.

Sorin Chirita, city managerul Bucurestiului, a spus ca in curand Capitala va avea un plan privind calitatea aerului.

„Planul de imbunatatire a Aerului este in dezbatere publica si sper sa-l avem spre aprobare in Consiliul General, cu masuri de limitare a accesului auto in centru. Nu este vina autoritatii publice centrale ca guvernele, in succesiunea lor, au lasat ca in Romania sa intre toate autoturismele care in tari occidentale nu mai pot circula. Nu este vina autoritatii publice locale ca avem, la cateva luni, zeci de mii de autoturisme in Bucuresti inmatriculate, si nu noi. Nu este vina autoritatii publice locale ca este atat de ieftin sa fii poluator, esti chiar incurajat, dar haideti sa incepem sa facem ceva. Avem o legislatie complicata, o legislatie a achizitiilor care nu a facut decat sa blocheze procesul de achizitii”, a spus Sorin Chirita, city managerul Capitalei.

Acesta a mai aratat ca, in cel mult doi ani, Bucurestiul va avea Statia de Valorificare Energetica a Deseurilor.

„Bucurestiul a fost proiectat pentru un milion de locuitori, dar avem astazi aproximativ 2,2 milioane, cu acte. Beneficiari de utilitati sunt cateva milioane si am avut anul trecut doua milioane de turisti. Ne confruntam cu o permanenta crestere a presiunii pe serviciile publice. De aceea, noi vedem deseurile ca principala resursa pe care noi o vom putea utiliza pe viitor. Suntem determinati sa finalizam in doi ani de zile Statia de Valorificare Energetica a Deseurilor, ce va fi amplasata in apropierea unui CET. Acele Biodigestoare tot in apropierea unui CET. Sunt multe lucruri de facut, nu putem face minuni peste noapte”, a declarant Sorin Chirita.

Articolul precedentProiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Articolul următorMii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului