Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta

0
110

Guvernul a aprobat ieri, o Ordonanta de Urgenta care va permite cresterea accesului pacientilor la toate medicamentele inovative in functie de indicatia terapeutica, stadiul bolii si afectiunile asociate. Noul act normativ reglementeaza distinct mecanismele care vor sta la baza incheierii contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat pentru medicamentele pentru care s-a emis o decizie de includere conditionata in Lista de medicamente, explica Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) intr-un comunicat de presa.

„Pentru anul 2018, CNAS a fost autorizata prin Legea bugetului de stat sa incheie contracte cost-volum/cost-volum-rezultat in limita sumei de 3,9 miliarde lei. Actuala modificare a legislatiei va permite sa extindem semnificativ accesul pacientilor la medicamente inovative prin acest tip de contracte, in conformitate cu prevederile Programului de guvernare din domeniul politicilor de sanatate”, a declarat presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu.

Legislatia anterioara reglementa ca in situatia in care pentru aceeasi indicatie terapeutica existau doua sau mai multe medicamente cu decizie de includere conditionata in Lista de medicamente se putea incheia contract cost-volum/cost-volum-rezultat doar pentru produsul cu costul cel mai mic/pacient/an suportat din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS),fara a exista posibilitatea optiunii terapeutice in functie de starea sanatatii si comorbiditatile pacientului, se arata in comunicatul de presa.

De asemenea, potrivit documentului, era prevazuta o singura grila de negociere, aplicabila atat pentru contractele de tip cost-volum cat si pentru cele de tip cost-volum-rezultat, in baza careia au putut fi incheiate contracte strict pentru medicamentele inovative aferente programelor nationale de sanatate si bolilor cronice din sublista C – sectiunea C1, dar nu si pentru medicamentele cu nivel de compensare din bugetul FNUASS sub 100%.
in acest sens, prin noul act normativ, pentru contractele de tip cost-volum se prevad grile de procente fixe care vor fi aplicate progresiv la valoarea consumului trimestrial de medicamente, in functie de raportul dintre numarul de pacienti efectiv tratati intr-un trimestru si cel al pacientilor eligibili conform contractului respectiv, explica CNAS. Pentru contractele cost-volum-rezultat se va stabili un cost efectiv/pacient cu rezultat medical, cost efectiv care se va aplica atat pentru situatiile in care exista un singur medicament, cat si pentru situatiile in care exista doua sau mai multe medicamente substituibile pe aceeasi indicatie terapeutica. Pentru pacienti nu va exista nicio contributie personala, diferenta dintre pretul de comercializare si costul efectiv/pacient urmand sa fie achitata de detinatorii de autorizatie de punere pe piata cu titlul de contributie trimestriala, se mai arata in comunicatul de presa.

Articolul precedentProiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Articolul următorMii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului