Prof. univ. dr. Traian Mihaescu: Va disparea in viitor notiunea de spital de unica specializare

0
821

Interdisciplinaritatea in medicina devine tot mai necesara, in contextul patologiilor tot mai complexe cu care se intalnesc, in practica de zi cu zi, specialistii. Astfel, comunicarea eficienta intre medici si formarea unor echipe de ingrijire care sa fie alcatuita din cadre medicale din diferite domenii sunt esentiale. Mai mult, odata cu aceasta complexitate a patologiilor se va ajunge si la o noua notiune de unitate medicala. Iar acest lucru este recunoscut chiar de catre medicii din tara noastra.

„Trebui sa terminam cu balcanizarea medicinei, sa revenim cumva la medicina interna, la o noua medicina interna, in care specialistii se educa ca echipa si trateaza bolnavul ca o persoana unica, cu diverse patologii. Va disparea in viitor notiunea de spital de unica specializare. Bolnavul meu, de exemplu, internat in pneumologie cu BPOC, are si insuficienta cardiaca, are si aritmie si osteoporoza, are si o anxietate sau boala psihica. Deci lucrurile sunt complexe si atunci abordarea echipei trebuie sa fie holistica si trebuie sa fie de echipa. (…) Nu mai exista un singur lider, un mare profesor care pune diagnostice. Asa ceva nu mai exista. Exista o echipa care face medicina”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. dr. Traian Mihaescu, medic primar pneumolog, Sectia I de Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iasi.

in ceea ce priveste existenta unei abordari interdiscipliniare in tara noastra, specialistul este de parere ca acest lucru nu se intampla sau se petrece doar in putine cazuri. Mai mult decat atat, prof. univ. dr. Traian Mihaescu atrage atentia si asupra unui fenomen pe care l-a numit „abordare paternalista a rezidentilor”.

„Nu se intampla in Romania (n.r. abordarea interdisciplinara), sa fim sinceri. Exista inca o abordare paternalista a rezidentilor, o abordare de genul „e bolnavul meu si numai eu am grija de el, voi sunteti mici si nu stiti nimic”. De asta si pleaca multi dintre rezidenti. Nu atat pentru salarii, cat pentru alta atmosfera. Dar, speram ca si medicina privata va impune acest lucru si concurenta va impune acest lucru, pentru ca este imposibil. Ganditi-va ca sunt 12.000 de diagnostice in sistemul de codificare a bolilor. Fiecare diagnostic are zeci si zeci, daca nu sute, de diverse variante. Sigur ca gresesti de unul singur. Nu poti sa nu gresesti de unul singur. Problema erorilor in medicina nu poate fi combatuta decat printr-o abordare de echipa”, a mai precizat prof. univ. dr. Traian Mihaescu.

Articolul precedentPneumo Road Show Iasi 2015 a reunit specialisti ce au dezbatut necesitatea existentei unei abordari interdisciplinare
Articolul următorMedici din Israel ofera consultatii gratuite victimelor incendiului din data de 30 octombrie 2015