Prof. univ. dr. Rafila afirmă că în ultimii 3 ani au fost introduse pe lista de compensate şi gratuite peste 100 de medicamente”

0
377

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat cu ocazia evenimentului „Health Forum: Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare! Ediția 2025”, organizat de DC News Media Group, că în ultimele trei ani, România a înregistrat un record național prin includerea a peste 100 de molecule inovative pe lista medicamentelor compensate și gratuite, conform Agerpres.

„În ultimii trei ani, numărul de medicamente inovative care au fost introduse pe lista de compensate și gratuite a depășit 100. Este un record în ceea ce privește accesul la terapii inovative. Cel puțin 26 dintre acestea sunt pentru terapiile oncologice”, a declarat Alexandru Rafila, subliniind progresele semnificative în accesul pacienților la tratamente de ultimă generație.

Printre realizările recente se numără și un proiect de hotărâre de guvern care prevede introducerea a mai mult de 20 de molecule inovative suplimentare pe lista de medicamente compensate și gratuite. Potrivit ministrului, acest proiect a primit deja avizele necesare și ar putea fi aprobat în curând, în funcție de identificarea surselor de finanțare.

„Trebuie aprobată într-o ședință de guvern de prim-ministru. Predictibilitatea, din punctul meu de vedere, trebuie să țină pasul cu predictibilitatea financiară. Simpla aprobare a unei liste de medicamente fără asigurarea fondurilor necesare pentru acele medicamente nu cred că este o abordare sănătoasă. (…) Probabil că acum, într-un context economic mai dificil, decizia legată de introducerea va fi luată în momentul în care sunt identificate și sursele de finanțare a acestei liste de medicamente compensate și gratuite”, a explicat ministrul.

În ceea ce privește accesul pacienților oncologici la tratamentele necesare, Rafila a subliniat pașii importanți făcuți în ultimele luni. „Accesul la radioterapie în momentul de față este foarte mult îmbunătățit. Pe lângă numeroasele centre promovate care existau, au apărut 12 centre publice. Practic, listele de așteptare pentru radioterapie nu mai există. Decontarea serviciilor de radioterapie este acoperitoare”, a declarat ministrul Sănătății.

El a menționat că pentru perioada următoare este necesar să fie dezvoltate rețele regionale de competență pentru tratamentul pacienților oncologici. „Ele trebuie să devină operaționale, încât oamenii să nu mai meargă dintr-un capăt în altul al țării și lucrul acesta a început să se întâmple în multe zone din România”, a mai adăugat Rafila.

Articolul precedentHorațiu Moldovan susține că educaţia pentru sănătate în şcoli să fie predată de cadre medicale
Articolul următorFSSR avertizează că reducerea cheltuielilor în sănătate ar afecta grav pacienții și angajații