Horațiu Moldovan susține că educaţia pentru sănătate în şcoli să fie predată de cadre medicale

0
351
Prof. Univ. Dr. Habil. Horațiu Moldovan foto: facebook/ Chirurgie cardiovasculară Floreasca

Horațiu Moldovan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a subliniat importanța unei educații pentru sănătate mai aprofundate în școli, recomandând ca aceasta să devină mai consistentă și să fie predată de cadre medicale, precizează Agerpres.

„Educaţia pentru sănătate nu ştiu dacă trebuie neapărat să fie o materie obligatorie, dar să fie mult, mult mai consistentă. Fiecare grupă de vârstă să beneficieze de informaţiile relevante care să ne ajute, în fond, să creştem speranţa de viaţă, să scădem povara îmbolnăvirilor şi, mai ales, a îmbolnăvirilor cronice. Să înveţe copiii de la igienă până la ce înseamnă prevenţia cancerului şi ce să mănânci şi bei, dar pentru asta, informaţiile trebuie livrate într-un mod profesionist. Am tot respectul pentru fiecare profesor, indiferent de materia pe care o predă, dar niciodată nu va reuşi să transmită acele informaţii pe care ar putea să le transmită un cadru medical, un medic sau un asistent medical, pe o curriculă pe care să o dezvoltăm împreună. La fel cum teologia este predată de către preoţi, educaţia sanitară să fie predată de către medici şi asistenţi medicali”, a afirmat, joi, Moldovan, în cadrul conferinţei „Health Forum: Cancerul poate fi învins prin prevenţie, depistare precoce şi terapie inovatoare! Ediţia 2025”, organizată de DC News Media Group.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, a subliniat importanța educației pentru sănătate în rândul copiilor, considerând că aceasta ar trebui să fie o disciplină predată de cadre medicale, nu doar o materie opțională în școli.

„Copiii trebuie învățați de mici cum să prevină îmbolnăvirile. Este mult mai important decât toți banii pe care îi dăm noi în sănătate de la CNAS. Impactul pe următorii 10-20 de ani va fi semnificativ. Vom trăi mai mult, copiii noștri vor trăi mai mult și mai bine în sensul acesta,” a afirmat Moldovan, subliniind impactul pe termen lung al educației pentru sănătate.

De asemenea, președintele CNAS a propus ca Ministerul Sănătății să se implice în certificarea și autorizarea cadrelor medicale care ar putea să predea educația pentru sănătate. „Ministerul Sănătății ar putea să autorizeze, să certifice medici și asistenți,” a adăugat el.

Moldovan a continuat, menționând că medicii de familie din zonele rurale ar putea beneficia enorm de pe urma acestui proiect educațional: „Medicii de familie din comunitățile rurale cred că s-ar bucura, din perspectiva încărcăturii pe care o au la cabinet, să poată să transmită multe din informațiile pe care nu le pot transmite la cabinet, că nu au cu cine, pentru că nu vine nimeni la prevenție.”

Articolul precedentCentrul de Psihiatrie Pediatrică va fi construit la Spitalul Obregia, printr-un proiect de 94 milioane lei
Articolul următorProf. univ. dr. Rafila afirmă că în ultimii 3 ani au fost introduse pe lista de compensate şi gratuite peste 100 de medicamente”