Prof. Univ. Dr. Radu Vladareanu: Un numar mic de pacientestiu de infectia cu HPVsi vin la medic

0
44

Prof. Univ. Dr. Radu Vladareanu a atras atentia intr-un interviu acordat jurnalistilor SanatateaTV.ro ca foarte putine femei sunt informate cu privire la infectia cu HPV si vin la medic la timp. Controlul periodic anual la medicul ginecolog este o parte importanta a preventiei acestei infectii. Daca acest control este facut la timp, multe dintre bolile ginecologice pot fi prevenite, a adaugat el.

in acelasi timp, un cancer descoperit in stadiu incipient inseamna sanse de supravietuire de suta la suta, spune medicul primar in obstetrica-ginecologie.

 

Va prezentam mai jos interviul acordat de Prof.Univ. Dr. Radu Vladareanu

 

iNTREBARE: Cat de importanta este depistarea precoce a infectiei cu virus HPV?

Prof. Univ. Dr. Radu Vladareanu: Cu cat depistam mai devreme infectia cu HPV, putem previziona mai repede viitorul din punctul de vedere al afectarii colului uterin. Știm ca avem o infectie cu virus inalt oncogen, stim ca trebuie sa urmarim altfel o femeie, decat daca stim ca nu are infectie cu virus HPV.

iNTREBARE: Care este comportamentul pacientelor in Romania? Vin la medic atunci cand trebuie?

Prof. Univ. Dr. Radu Vladareanu: Ati vazut din datele prezentate ca un numar mic de paciente stiu despre subiectul acesta si vin la medic, din pacate, fata de populatia totala a acestei tari. Este vorba de pacientele informate, educate, disciplinate, dar, sunt convins ca, asa cum este raspandit internetul, cred ca ar trebui sa fie mai atente si sa citeasca si recomandarile medicale pentru ele si nu numai alte lucruri.

iNTREBARE: Care sunt investigatiile recomandate doamnelor si la ce intervale ar trebui ele facute astfel incat sa depisteze la timp infectia?

Prof. Univ. Dr. Radu Vladareanu: Noi ce promovam cu siguranta este controlul periodic anual la medicul ginecolog. in momentul in care acesta se realizeaza, cu siguranta toate bolile ginecologice pot fi prevenite si medicul va sti cand sa faca, si ce fel de testari, ce fel de investigatii. Dar, atata timp cat pacienta nu vine la medic este foarte greu sa controlezi situatia medicala.

iNTREBARE: Cat de scurt este drumul acesta de la a depista infectia cu HPV si pana la un cancer, in diferitele lui stadii?

Prof. Univ. Dr. Radu Vladareanu: Drumul este destul de lung daca nu sunt modificari deja instalate la nivelul colului uterin. Daca infectia HPV vine deja cu modificari ale celularitatii colului uterin, atunci problema este mult mai complicata. Deci, cu cat stim mai devreme ca avem un virus HPV oncogen, cu atat e mai bine. Cu cat mergem mai frecvent, o sa stim mai devreme.

iNTREBARE: Odata depistat un cancer, care sunt sansele ca acea femeie sa traiasca, sa-si prelungeasca anii de viata?

Prof. Univ. Dr. Radu Vladareanu: in functie de stadiul bolii. Atata timp cat este un stadiu incipient sau e leziune preneoplazica, sansa este de suta la suta de supravietuire. Pe masura ce creste cifra, ajungem la stadiul II, III, si asa mai departe, sansele sunt tot mai mici indiferent de terapie, se ajunge la o interventie radicala chirurgicala insotita de chimioterapie, radioterapie, si sansele nu sunt spectaculoase.

iNTREBARE: Care este perceptia romanilor despre vaccinarea anti-hpv?

Prof. Univ. Dr. Radu Vladareanu: Vaccinarea HPV a devenit mult mai cunoscuta sa spunem si mult mai acceptata fata de acum zece ani, cand toleranta era zero fata de subiect. Din pacate, raman in continuare anumiti medici care nu sunt destul de informati sau din rea-credinta nu promoveaza, mai sunt si unii, foarte putini, dar acestia pot fi sanctionati de Colegiu, care promoveaza ideea antivaccinare, dar ramane de a convinge cat mai multa lume de acest lucru si este si rolul mass-media sa promoveze ceva sanatos si sa nu faca emisiuni de tipul controversa vaccinarii. Nu-i nicio controversa. Nu este nicio controversa, doar in capul unora care nu conteaza e controversa, in rest se stie ca, asa cum trebuie sa te speli pe dinti, se stie ca trebuie sa te vaccinezi.

Articolul precedentOamenii care traiesc in cele mai poluate zone sunt cu cel puţin 6% mai predispuşi sa dezvolte glaucom – studiu
Articolul următorUn studiu legat de sarcinile trecute de termen a fost anulat dupa moartea asase copii