Canabisul provoaca un risc de atac de cord cu 30% mai mare, in randul tinerilor – studiu

0
60

Adolescentii si adultii tineri care consuma cocaina, amfetamine si canabis sunt mai predispusi sa fie spitalizati pentru atacuri de cord de la o varsta frageda decat cei care nu folosesc aceste droguri, arata un studiu recent.

Cercetatorii americani au examinat datele a 1.694 de pacienti, cu varste cuprinse intre 15 si 22 de ani, din perioada 2010-2014, care au fost spitalizati pentru atacuri de cord, dar si a aproape 9,4 milioane de pacienti de aceeasi varsta care au fost spitalizati din alte motive.

Cel mai ridicat risc de atac de cord a fost inregistrat in cazul consumatorilor de canabis – 30%, in timp ce pentru consumatorii de cocaina riscul a fost de 3,9 ori mai mare si de 2,3 ori mai mare in cazul consumatorilor de amfetamina.

Canabisul este considerat de multe persoane ca avand un risc medical scazut, „in ciuda a tot mai multor probe ca sunt efecte secundare semnificative cauzate de consumul de canabis (dependenta/abuz)”, a declarat dr. Rikinkumar Patel de la Griffin Memorial Hospital din Norman, Oklahoma, potrivit Reuters.

“Studiul nostru demonstreaza o prevalenta mai mare si un raport semnificativ de cote de (atac de cord acut) la populatia mai tanara care consuma canabis, dar si povara potentialelor costuri din cauza gravitatii bolii, a duratei spitalizarii si a utilizarii mai mari a modalitatilor de tratament”, scriu cercetatorii.

 

Efectele cardiovasculare ale canabisului starnesc ingrijorari

 

in studiul actual, aproximativ 15% dintre tinerii internati pentru atacuri de cord au fost consumatori de canabis, in timp ce 2,5% au folosit amfetamine, 6% au folosit cocaina, 2,6% opioide si 28,4% au folosit tutun. Studiul a demonstrat ca majoritatea pacientilor care consumau droguri si au facut atac de cord aveau intre 19 si 22 de ani. Mai multi pacienti cu venituri mici au folosit amfetamina, in timp ce cei cu venituri mari au folosit cocaina, a mai aratat studiul.

Aproape 15% dintre consumatorii de canabis au avut boli grave cand au fost internati pentru un atac de cord, o proportie mai mare decat s-a observat la consumatorii de cocaina sau amfetamina. in general, 2,7% dintre pacientii cu atac de cord au murit in spital. in timp ce 2% dintre consumatorii de canabis care au avut atacuri de cord au murit in timpul internarii, niciunul dintre consumatorii de cocaina sau amfetamina care au avut atacuri de cord nu a murit.

Dintre drogurile ilicite din SUA, canabisul este cel mai frecvent consumat, potrivit Institutului National pentru Abuzul de Droguri (NIDA). Utilizarea sa creste pe masura ce unele state legalizeaza canabisul pentru utilizare medicala sau recreativa, iar popularitatea din ce in ce mai mare a canabisului recreativ ridica ingrijorari cu privire la potentialele efecte cardiovasculare, in special in randul tinerilor, noteaza autorii studiului.

Efectele pe termen scurt ale canabisului pot include modificari ale dispozitiei, miscari ale corpului si dificultati de gandire, rezolvarea problemelor si memorie. in timp, medicamentul poate cauza probleme respiratorii, cresterea frecventei cardiace si o serie de tulburari de dispozitie.

 

Articolul precedentOamenii care traiesc in cele mai poluate zone sunt cu cel puţin 6% mai predispuşi sa dezvolte glaucom – studiu
Articolul următorUn studiu legat de sarcinile trecute de termen a fost anulat dupa moartea asase copii