Artrita reumatoida ar putea fi detectata inainte de aparitia simptomelor. Ce metoda au gasit oamenii destiinta din Malta

0
33

Artrita reumatoida provoaca umflarea articulatiilor, durere si rigiditate, ceea ce face dificila efectuarea activitatilor zilnice, cum ar fi plimbarea sau urcatul scarilor. Artrita nu poate fi vindecata, desi tratamentele ajuta la incetinirea bolii. 

Oamenii de stiinta din Malta cred insa ca au gasit o metoda de a detecta afectiunea inainte de manifestarea primelor simptome. Ei au folosit camerele cu termoviziune pentru a detecta caldura ridicata din palme si din degete, caldura provocata de inflamatia din articulatii. 

Artrita reumatoida este o afectiune dificil de diagnosticat, deoarece nu exista teste care sa dovedeasca cu certitudine ca este prezenta. 

 

Caldura in palme si degete, primul indicator al artritei reumatoide 

 

Echipa de cercetatori de la Universitatea din Malta a folosit aparate cu ultrasunete si camere termice pe mai mult de 80 de voluntari. Mai putin de jumatate dintre pacienti (31) aveau artrita reumatoida, in timp ce ceilalti 51 aveau articulatii sanatoase. 

Persoanele cu temperaturi ale palmelor peste 31,5 ° C aveau o probabilitate mai mare sa sufere de artrita reumatoida decat cele cu maini mai reci. Acelasi lucru a fost valabil pentru temperaturile degetelor. 

„Acesta este primul studiu care exploreaza tiparele termografice ale pacientilor cu artrita reumatoida in comparatie cu controalele de sanatate. Rezultatele noastre au aratat clar ca o mana afectata de artrita reumatoida prezinta temperaturi mai ridicate in comparatie cu o mana a unei persoane sanatoase”, a declarat prof. Cynthia Formosa, coautor al studiului, potrivit Daily Mail. 

Cercetatorii considera ca diferenta de temperatura poate fi rezultatul activitatii subiacente a bolii – cum ar fi umflarea la nivel scazut in interiorul tesuturilor (sinovita) – care poate sa nu produca simptome. Iar temperatura crescuta ar putea fi inregistrata chiar si atunci cand simptomele nu se mai manifesta la un pacient, au adaugat ei. 

Echipa spera ca descoperirile vor ajuta medicii sa diagnostice artrita mai devreme si ca vor incuraja folosirea imagisticii termice.

Articolul precedentOamenii care traiesc in cele mai poluate zone sunt cu cel puţin 6% mai predispuşi sa dezvolte glaucom – studiu
Articolul următorUn studiu legat de sarcinile trecute de termen a fost anulat dupa moartea asase copii