Oamenii care traiesc in cele mai poluate zone sunt cu cel puţin 6% mai predispuşi sa dezvolte glaucom – studiu

0
54

Oamenii care traiesc in cele mai poluate zone sunt cu cel puţin 6% mai predispuşi sa dezvolte glaucom in comparaţie cu semenii lor din zonele cel mai puţin poluate. Este concluzia unui studiu publicat de Investigative Ophthalmology & Visual Science (IOVS) si citat de Press Association.

Mai mult, persoanele din zonele extrem de poluate prezinta o probabilitate mai mare de a avea o retina mai subţire – una dintre modificarile tipice din procesul de apariţie a glaucomului.

„Poluarea aerului ar putea contribui la dezvoltarea glaucomului din cauza constricţiei vaselor de sange, iar acest aspect leaga şi mai mult poluarea atmosferica de un risc crescut de maladii cardiace”, a afirmat unul dintre autorii studiului, Sharon Chua, medic la Spitalul de Oftalmologie Moorsfields şi cercetatoare la Institutul de Oftalmologie din cadrul UCL.
„O alta posibilitate este aceea ca particulele fine (din aer, n.r.) ar putea avea un efect toxic direct, care afecteaza sistemul nervos şi care contribuie la apariţia inflamaţiilor”, a adaugat ea.

„Am descoperit inca un motiv pentru care poluarea aerului ar trebui sa fie considerata o prioritate de sanatate publica şi ca evitarea surselor de poluare atmosferica ar putea fi benefica pentru sanatatea oculara”, a spus profesorul Paul Foster de la Institutul de Oftalmologie din cadrul University College London (UCL), coordonatorul cercetarii.
„Deşi nu putem sa confirma deocamdata ca aceasta asociere este una de cauzalitate, speram sa ne continuam studiul pentru a determina daca poluarea aerului cauzeaza intr-adevar glaucom şi pentru a afla daca exista anumite strategii de evitare care sa-i ajute pe oameni sa-şi reduca expunerea la poluarea atmosferica pentru a scadea riscurile de sanatate”, a adaugat profesorul britanic.

 

Datele studiului

Studiul s-a bazat pe 111.370 de participanţi la o cercetare in masa organizata de UK Biobank. Ei au efectuat teste oculare din 2006 pana in 2010, in diverse clinici din Marea Britanie.
Participanţii au fost intrebaţi daca au avut glaucom, le-a fost masurata tensiunea intraoculara şi le-a fost scanata retina.
Datele lor medicale au fost asociate apoi cu masuratori ce au vizat poluarea aerului, realizate in zonele lor de rezidenţa. Cercetatorii s-au concentrat pe prezenta microparticulelor in suspensie – cu diametre egale sau mai mici de 2,5 micrometri (PM2,5).

Expunerea la particulele fine reprezinta unul dintre cei mai puternici factori de predicţie ai mortalitaţii cauzate de poluanţii atmosferici, au subliniat autorii studiului.

Articolul precedentAproape 500 de persoane, testate pentru Hepatita C in cadrul unei campanii gratuite efectuate de Spitalul Universitar de Urgenta Militar
Articolul următorProf. Univ. Dr. Radu Vladareanu: Un numar mic de pacientestiu de infectia cu HPVsi vin la medic