Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: „Putem doar spera că fenomenul corupției a scăzut în comparație cu perioada dinaintea creșterii salariilor”

0
266
În contextul numeroaselor dezbateri pe tema disfuncționalităților și necesității consolidării măsurilor anticorupție în sistemul public de sănătate, Secretarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, prof.univ.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, a făcut referiri și asupra modului cum sunt decontate serviciile acordate pacienților din țară:

„Corupția apare atunci când medicul nu respectă contractul uman dintre el și pacient. Chiar și jurământul lui Hipocrate poate lua forme ce nu se încadrează neapărat în domeniul penalului.

Mă gândeam, de pildă, la celebra controversă între foloasele materiale pretinse pentru îndeplinirea actului medical și primirea de <<mulțumiri>> după îndeplinirea lui.

Istoric vorbind, aceasta a fost modalitatea prin care era recompensat un medic după ce-și făcea treaba. Istoria recentă a României ne arată că, în măsura în care salariile medicilor după 1989 au fost mizerabile, s-a dezvoltat un sistem, la fel de mizerabil, care a inclus forme de condiționare a actului medical. Iar această situație degradează spiritul uman, chiar foarte mult.

Cu totul altfel stau lucrurile în prezent. Salariile, ca și veniturile colaterale, cum ar fi cele din proiecte, sau colaborarea cu servicii private, s-au îmbunătățit considerabil în ultimii ani.

În țările din Vest, unde există mai multe case de asigurări de sănătate aflate în competiție, fie ele de stat sau private, nu se decontează niciun ban atâta vreme cât nu sunt documentate și în mod real prestate manopera sau serviciul pentru care se face plata.

La noi, însă, corupția se manifestă mai ales prin ceea ce eu numesc <<instituția plicului>>, sau <<out of pocket money>>, cum îi spun englezii” – transmite specialistul, într-o postare pe o platformă online a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca.

„Din păcate, atâta vreme cât nu există o evaluare la nivel național, nu-mi pot da seama care este amplitudinea fenomenului. E nevoie de reclamații scrise, cu dovezi, din partea pacienților afectați.

Putem doar spera că fenomenul corupției a scăzut în comparație cu perioada dinaintea creșterii salariilor” – consideră secretarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Articolul precedentMinistrul Rafila, despre OUG privind finanţarea spitalelor: CNAS nu ne-a dat ok-ul
Articolul următorMinisterul Sănătății: Campanie de donare de sânge pentru victimele atacurilor din Israel care au nevoie de transfuzii