Ministrul Rafila, despre OUG privind finanţarea spitalelor: CNAS nu ne-a dat ok-ul

0
326

„Cu cât o să întârziem în Guvern să aprobăm ordonanţa de urgenţă care ar permite creşterea finanţării spitalelor până la nivelul contractat, problemele de finanţare ale acestora vor fi şi mai serioase”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, subliniind că proiectul actului normativ este „inoperabil” din cauza observaţiilor transmise de conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Ştiu că percepţia publică este că aceasta este responsabilitatea Ministerului Sănătății. Spitalele funcţionează, însă, pe baza contractelor pe care le au cu casele de sănătate. Ca să putem asigura finanţarea spitalelor, noi am redactat, încă din august, o OUG care să permită creşterea finanţării spitalelor până la nivelul contractat. Este un document pe care l-am făcut de două luni. Eu nu vreau să pasez responsabilitatea, dar, totuşi, cel care are responsabilitatea finanţării, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu ne-a dat ok-ul pe acest document şi, cu cât o să întârziem în Guvern să aprobăm această ordonanţă, cu atât problemele de finanţare ale spitalelor vor fi mai serioase. Şi lucrul acesta trebuie să înceteze. Eu am o responsabilitate pentru spitalele publice, iar dacă altcineva are o responsabilitate pentru cele private, e problema lui”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă, la Brașov.

Ministrul a precizat că, recent, a fost aprobat un Memorandum care a permis suplimentarea finanţării Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu 2,5 de miliarde de lei, pentru plata programelor de sănătate, a medicamentelor compensate şi gratuite în farmacii.

„Mi-aş dori să lucrăm în echipă şi să răspundem răspundem nevoilor pacienţilor din România”, a adăugat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Articolul precedentCOPAC – ”Spune DA”: Strategii în controlul pe termen lung al dermatitei atopice la copii și bebeluși
Articolul următorProf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: „Putem doar spera că fenomenul corupției a scăzut în comparație cu perioada dinaintea creșterii salariilor”