Prof. univ. dr. Monica Pop: Copilul cu strabism trebuie tratat pana la varsta de 6 ani

0
73

Strabismul este o afectiune oftalmologica, frecventa in special la copii. Astfel ca cei mici trebuie consultati de un medic oftalmologic la timp, pentru a reduce riscul unor complicatii si pentru a le pune un diagnostic precoce care poate ajuta la recuperarea rapida a vederii.

Potrivit prof. univ. dr. Monica Pop, managerul Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice, copilul cu strabism nu trebuie neglijat si intotdeauna trebuie dus la un consult, cel tarziu la trei ani, pentru a se rezolva problema deoarece ochiul deviat are nevoie de o lentila corectoare. in cazul in care copilul nu-si primeste lentila la timp, creierul sterge imaginea si complica afectiunea.

Mai mult decat atat, viciile de refractie se mostenesc de la parintii cu probleme oftalmologice. „De cele mai multe ori viciile de refractie se mostenesc, deci daca un parinte poarta ochelari sau are probleme oftalmologice, proportia de transmitere la copil a afectiunii este de peste 70%, deci e o exceptie cand nu mosteneste. Strabismul trebuie tratat, iar vederea trebuie recuperata pana la varsta de 6 ani. Dupa aceea, orice interventie este tardiva, iar un copil strabic nedus la timp la medic este condamnat pentru tot restul vietii lui, fiindca el nu va putea sa practice o serie de meserii unde se cere o vedere egala la ambii ochi. De exemplu, copilul strabic nu va putea lucra niciodata in aramata, in politie sau in transporturi”, a punctat prof. univ. dr. Monica Pop, intr-un interviu pentru www.sanatateatv.

Ad in title

in ceea ce priveste tratamentul, mijloacele terapeutice sunt variate si includ purtarea ochelarilor, ocluzarea ochiului, tratament chirurgical si exercitii ale globului ocular. Fiecare copil strabic trebuie sa aiba schema lui de tratament, e un tratament personalizat in functie de vedere si de unghiul de deviatie. Daca vederea se aduce la acelasi nivel, iar dupa exercitii si recuperare, vederea devine egala sau aproape egala intre cei doi ochi si unghiul de deviatie ramane mare, atunci trebuie operat.

„Operatia de strabism nu face decat un singur lucru. Are rol biologic, pune ochii la loc, dar nu elimina motivul si atunci marea greseala pe care o fac multi in momentul in care au vazut ca copilul arata frumos si nu mai e strabic elimina ochelarii. Asta e cea mai mare greseala pentru ca in situatia asta strabismul revine”, a subliniat prof. univ. dr. Monica Pop, manager Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice.

Articolul precedentStudiu: Consumul moderat de bere poate preveni instalarea dementei
Articolul următorCongresul National Bolile Cronice Netransmisibile, editia a III-a, si-a deschis portile