Cegedim Romania: Piata farmaceutica a scazut in trimestrul 4, iar in anul 2013 a stagnat

0
101

Valoarea medicamentelor eliberate catre pacienti in Romania a atins nivelul de 43,06 miliarde de lei la pret de distributie in ultimul trimestru al anului 2013, in scadere cu 2,4% comparativ cu trimestrul 4 al anului 2012, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia www.sanatateatv.ro.

„Evolutia din trimestrul 4 a fost sub asteptari, ceea ce a dus la stagnarea pietei la nivelul intregului an 2013. Disponibilitatea medicamentului in Romania se deterioreaza continuu, atat in zona superioara, datorita subfinantarii si exportului paralel, cat si la baza piramidei, prin disparitoa DCI-urilor si produselor cu preturi mici. Pentru anul 2014, ne mentinem prognoza de crestere anterioara, de +2,7% in lei, in conditiile in care lista actualizata de medicamente compensate inca nu a intrat in vigoare”, a declarat Petru Craciun, director general Cegedim Romania.

in comunicat se precizeaza faptul ca valoarea totala a medicamentelor eliberate catre pacienti in trimestrul 4 din 2013 s-a ridicat la 3,06 miliarde lei, in scadere cu 2,4% fata de trimestrul 4 din 2012. Astfel medicamentele eliberate pe baza de reteta din farmacii au atins o valoare de 2,14 miliarde lei, in scadere cu 4,2%. in ceea ce priveste medicamentele fara prescriptie, acestea au atins o valoare de 0,50 miliarde lei, in crestere cu 4,0%, iar segmentul de spital a atins 0,42 miliarde lei, in crestere cu 0,3% fata de trimestrul 4/2013.

in privinta evolutiei principalelor grupe terapeutice, in ultimele 12 luni se evidentiaza cresteri in volum peste media pietei in cazul medicamentelor pentru antineoplazice si imunomodulatoare (9,8%) si cardiovascular (1,2%); in valoare, cresterea medicamentelor pentru antineoplazice si imunomodulatoare (7,7%) si sistemul digestiv si metabolism (4,5%) este superioara celorlalte grupe.

Cifrele privind scaderea pietei farmaceutice in trimestrul 3 al anului 2013 se regasesc in studiul Pharma & Hospital Report, studiu de referinta in analiza pietei farmaceutice.

Mai multe informatii despre acest subiect gasiti pe www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentStudiu: Consumul moderat de bere poate preveni instalarea dementei
Articolul următorCongresul National Bolile Cronice Netransmisibile, editia a III-a, si-a deschis portile