Boala cronica de rinichi defineste tot ceea ce insumeaza suferintele rinichiului. Boala cronica de rinichi duce la insuficienta renala cronica, pentru ca rinichiul este definit ca un filtru al organismului, ca un censor care diferentiaza elementele valoroase de elementele toxice , care reprezinta un pericol pentru organism si care trebuie filtrate si eliminate.

„Aceasta boala are un aspect de iceberg, baza piramidei este undeva subacvatic, invizibila si de abia cand au fost distrusi 65% din nefroni, de abia atunci incepe sa apara insuficienta renala vizibila”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Penescu, director general Spitalul Clinic de Nefrologie”Dr. Carol Davila”, intr-un interviu pentru Sanatatea TV.

Boala cronica renala insumeaza afectiuni precum glomerilonefritele, pielonefrita, litiaza renala, pietrele la rinichi. De asemenea in aceasta categorie sunt incluse si bolile metabolice ale rinichiului, cum ar fi nefropatia urica , nefropatia hipercalcemica, oxaloza renala. in acest context putem vorbi si despre existenta unor boli vasculare ale rinichiului, cum ar fi nefroangioscleroza renala. Totodata prof. univ. dr. Mircea Penescu a vorbit despre afectarea rinichiului in diverse boli sistemice, de tipul lupusului, neoplaziilor, limfoamelor. insa una dintre cele mai fecvente afectiuni ale rinchiului este afectarea toxica, cauzata de administrarea numeroaselor medicamente.