Boala cronica de rinichi defineste tot ceea ce insumeaza suferintele rinichiului. Boala cronica de rinichi duce la insuficienta renala cronica, pentru ca rinichiul este definit ca un filtru al organismului, ca un censor care diferentiaza elementele valoroase de elementele toxice , care reprezinta un pericol pentru organism si care trebuie filtrate si eliminate.

„Aceasta boala are un aspect de iceberg, baza piramidei este undeva subacvatic, invizibila si de abia cand au fost distrusi 65% din nefroni, de abia atunci incepe sa apara insuficienta renala vizibila”, a precizat prof. univ. dr. Mircea Penescu, director general Spitalul Clinic de Nefrologie”Dr. Carol Davila”, intr-un interviu pentru Sanatatea TV.

Finalul evolutiei unei boli cronice de rinichi este insuficienta renala, adica rinichiul nu mai detine capacitatea de epurare a organismului de toxinele acumulate.

„Am intrat in insuficienta renala atunci cand nu mai putem elimina toxicele, cand starea toxica afecteaza diverse organe si sisteme, cand apare anemia renala, cand apare boala osoasa renala, cand sunt afectate sistemele endocrine. in aceasta situatie parcurgem niste stadii care ne vor proiecta in stadiul ultim, sau stadiul uremic sau boala renala cronica in stadiul 5. in aceasta situatie, ori se termina ata, ori intervenim cu niste metode salvatoare cum ar fi hemodializa” a afirmat prof. univ. dr. Mircea Penescu.

Principalele metode de tratament sunt hemodializa, dializa peritoneala si transplantul renal

Astfel o metoda esentiala de tratament este hemodializa, care se bazeaza pe trecerea sangelui pacientului printr-un circuit extracorporeal, prin niste filtre numite dializoare. Cu ajutorul acestor filtre au loc niste schimburi transmembranale, iar lichidul de dializa spala toxinele din sange. Pacientul ramane conectat la aparatul de dializa timp de patru ore si jumatate, dupa care isi poate relua activitatile profesionale, sociale fara nicio problema. Hemodializa este metoda care a salvat cei mai multi pacienti, peste 9000 la nivel national.Un

Un articol despre acest subiect gasiti aici