Copiii care sforaie sau care au probleme respiratorii in timpul somnului prezinta un risc cu 40-100% mai mare sa dezvolte probleme comportamentale pana la varsta de sapte ani, potrivit unui studiu al oamenilor de stiinta din Statele Unite ale Americii.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 11.000 de copii si a constat in analizarea acestora pe baza declaratiilor facute de catre parintii lor. Una dintre concluziile la care au ajuns cercetatorii americani este aceea ca de multe ori copiii cu dificultati respiratorii sunt diagnosticati cu ADHD si sunt supusi tratamentelor specifice bolii. De fapt, solutia consta in rezolvarea problemei respiratorii, ceea ce i-ar face pe copii mai putin agitati.

Din punct de vedere statistic, unul din zece copii are probleme cu sforaitul, iar aproximativ 4% dintre copii sufera de apnee in somn, adica de intreruperea respiratiei timp de 10-30 de secunde in timpul somnului, de mai multe ori pe noapte. Cauzele care stau la baza acestor probleme sunt date de hipertrofiile amigdaliene, adica de polipi.

Dificultatile in respiratie in timpul somnului scad cantitatea de oxigen care ajunge la celulele cerebrale, intrerup procesele de refacere a organismului si dezechilibreaza balanta neurotransmitatorilor cerebrali.