Prof. univ. dr. Lucian Miron: Cancerul mamar triplu test negativ are factori de risc diferiti fata de cancerul mamar clasic

0
322

Cancerul mamar triplu test negativ reprezinta un subgrup de patologie a cancerului mamar, caracterizat de absenta receptorilor estrogenilor si a unui antigen, numit HR. 15-20% dintre cazurile de cancer mamar fac parte din subgrupul triplu negativ.

„Cancerul mamar triplu test negativ este o entitate noua descrisa si identificata de medicina si oncologia moderna in ultimii ani care prezinta una dintre formele agresive de cancer mamar. Factorii de risc in aceasta subentitate sunt putin diferiti de cei ai cancerului mamar obisnuit”, a explicat prof. univ. dr. Lucian Miron, seful Clinicii de Oncologie Medicala a Institutului Regional de Oncologie Iasi intr-un interviu pentru www.sanatateatv.ro.

Printre acesti factori de risc, studiile epidemiologice americane au facut o lista cu acestia – uneori cu mici diferente fata de entitatea de baza, respectiv cancerul mamar clasic. Printre acesti factori se afla:

a· un numar mai mare de 3 sarcini – ceea ce, in cancerul mamar clasic numarul nasterilor era un factor protector;

a· varsta primei menstre mai mica de 12 ani;

a· perioada de alaptare la san naturala mai mare de 3 luni;

a· varsta tanara in general la momentul primei sarcini – un factor diferit de ceea ce se cunostea in epidemiologia cancerului mamar clasic.

Cu toate acestea, prof. univ. dr. Lucian Miron e indicat ca exista factori de risc valabili pentru toate femeile si pe care acestea ii pot influenta.

„Pentru toate femeile, factorii de risc ai cancerului mamar triplu test negativ raman aceiasi: in primul rand obezitatea, dieta dezechilibrata – in contextul consumului unor alimente hiperproteice-, consumul de alcool (in special al bauturilor dulci in cantitate excesiva sunt de asemenea un factor de risc). Este preferabil ca prima sarcina sa aiba loc inaintea varstei de 35 de ani. Acestia sunt factori asupra carora putem actiona”, a mentionat medicul.

Articolul precedentStudiu: Sarcina creste riscul de accident vascular cerebral in randul femeilor tinere, insa nu si in cazul celor mai in varsta
Articolul următorMinistrul Sanatatii: Barocamera de la Spitalul Floreasca nu poate fi folosita pentru pacientii cu arsuri grave