MS: Guvernul a adoptat noua metodologie de calcul a preturilor medicamentelor iesite de sub patent

0
52

Guvernul a adoptat in sedinta de astazi, Hotararea de Guvern privind aprobarea Metodologiei cu privire la modalitatea de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizatie de punere pe piata in Romania, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii (MS).

Prin aceasta Hotarare de Guvern se reglementeaza modul in care va fi realizata ieftinirea medicamentelor iesite de sub patent, eliberate cu prescriptie, pentru a se asigura accesul pacientilor la tratament, dar si pentru a se evita o noua criza a medicamentelor, asa cum a anuntat Ministerul Sanatatii in urma cu doua saptamani. Astfel, de la 1 aprilie 2017 se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent), o alta ieftinire de 10% va avea loc in 2018 si inca una, cu 15%, in 2019.

Cu toate acestea, pentru medicamentele prescrise cu reteta, procedura de calculare a pretului ramane neschimbata, respectiv cel mai mic pret european „dintr-un cos” de 12 tari.

A doua prevedere a Hotararii de Guvern adoptate astazi se refera la introducerea unei metode diferite de calcul a pretului pentru medicamentele esentiale, care se regasesc si in lista stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii si care sunt compensate 100% in Romania. Mai precis, Ministerul Sanatatii incearca sa previna prin aceasta noua metodologie, disparitia de pe piata a medicamentelor esentiale. Este vorba de majoritatea medicamentelor ieftine- peste 50% din ele avand preturi sub 50 de lei.

in comunicatul MS de astazi se precizeaza ca „sunt medicamentele destinate unor boli frecvente cum ar fi cele de inima sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacientii nu vor trebui sa plateasca nimic in plus”.

Hotararea de Guvern a fost adoptata in urma unor dezbaterii publice, organizate de Ministerul Sanatatii cu toti factorii implicati. in urma consultarii publice, MS a decis sa includa pe lista de medicamente esentiale alte noi produse: vaccinurile si produsele de plasma si sange. Ultimele doua categorii de produse medicale sunt considerate de catre Organzatia Mondiala a Sanatatii a fi produse finite pentru care procesul de fabricatie este extrem de dificil.

„Existau deja sincope in aprovizionarea cu aceste produse si de aceea Ministerul Sanatatii a considerat ca este esential ca pacientii sa aiba acces la aceste produse, avand in vedere ca se adreseaza fie unei populatii foarte mari (vaccinurile), fie unor pacienti critici din spitale (produsele de plasma si sange). Dosarele privind noile preturi se vor depune in decurs de 30 de zile de la adoptarea acestei Hotarari de Guvern, procesul de corectie a preturilor finalizandu-se la 1 martie 2017, urmand ca preturile medicamentelor sa intre in vigoare la 1 aprilie 2017”, se mai mentioneaza in acelasi comunicat de presa MS.

Articolul precedentStudiu: Sarcina creste riscul de accident vascular cerebral in randul femeilor tinere, insa nu si in cazul celor mai in varsta
Articolul următorMinistrul Sanatatii: Barocamera de la Spitalul Floreasca nu poate fi folosita pentru pacientii cu arsuri grave