Prof. univ. dr. Gheorghe Burnei: Un program de screening a luxatiei congenitale de sold ar duce la eradicarea patologiei

0
222

Screening-ul diagnostic joaca un rol esential in cazul luxatiilor congenitale de sold. Potrivit specialistilor, daca o astfel de investigatie s-ar face in mod frecvent la nou-nascuti s-ar putea ajunge sa nu se mai vorbeasca de aceasta patologie. in prezent se intalnesc cazuri de luxatii congenitale de sold chiar si la copii cu varsta cuprinsa intre 3-7 ani.

„S-au facut eforturi foarte mari si sunt nemultumit ca sunt copii care nu si-au facut o ecografie de sold care atesta screening de diagnostic. Acest faptpentru noi, care depunem eforturi de 10-15 ani in acest sens, este ingrozitor. Aceasta boala trebuie eradicata si eradicarea se poate face! Exista un program pe care l-am conceput si pe care l-am depus la Ministerul Sanatatii de eradicare a luxatiei de dezvoltare a soldului. Acestea nu mai trebuie sa existe! Cei de la Ministerul Sanatatii nu inteleg aceasta necesitate. Ar face economii substantiale in timp de 10 ani de 400 de milioane de euro. Daca Ministerul ar asigura tot ce trebuie pentru ca in perioada de 0-30 de zile a copiilor sa se faca ecografii la toti cei care ar trebui sa se nasca astfel incat sa-i separe pe cei sanatosi de cei care au aceasta displazie de dezvoltare. Pana la varsta de 3 luni, copiii se vindeca”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei, seful Sectiei de Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” intr-un interviu acordat pentru www.sanatateatv.ro .

Rolul parintilor in sanatatea copiilor trebuie sa fie, de asemenea, constant si pe deplin inteles. in ceea ce priveste unele patologii ortopedice, parintii sunt cei care pot depista inaintea medicilor unele nereguli – atat de pozitie cat si de mers – pe care copiii le pot prezenta.

„Mamele ar trebui sa-si ia copilul in brate in perioada de nou-nascut si sa caute un ecografist care sa-i faca ecografia de sold cu o sonda plana, sa-i puna un diagnostic si, daca e ceva in neregula, sa se prezinte la ortopedul pediatru. Dupa aceea sa constate de fiecare data atunci cand copilul merge cum calca. in momentul in care constata pozitii vicioase (ca acel copil merge inauntru, ca are un sprijin pe marginea interna a piciorului sau pe marginea externa a piciorului) din nou parintele sa se prezinte la doctor”, a mai explicat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei.

Referitor la patologia care priveste coloana vertebrala, specialistul spune ca si in astfel de situatii parintii pot vedea daca exista o problema. Mai exact, in momentul in care copilul este imbaiat parintele poate constata, cu ajutorul degetelor II si III ale mainii, daca proeminentele osoase de pe coloana vertebrala sunt in linie dreapta.

„Daca proeminentele coloanei vertebrale nu sunt in linie dreapta si parintele constata ca formeaza o curba spre stanga sau spre dreapta, atunci sa se prezinte la medic cu copilul. Sunt lucruri foarte simple, care ar putea sa scuteasca multe familii de suferinte indelungate si copiii sa evolueze sanatos”, a mai precizat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei.

Articolul precedentProcesarea alimentelor, una dintre cauzele ce duc la intoleranta alimentara
Articolul următorSpecialist: O dieta saraca in nutrientii esentiali poate compromite sistemul imunitar si poate conduce la caderea dintilor