ECDC: Noi informatii despre distributia geografica a tantarilor care transmit febra Dengue si Zika

0
282

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) a dat publicitatii noi informatii despre distributia geografica a tantarilor Aedes albopictus si a Aedes aegypti, speciile de tantari invazivi care pot transmite boli precum febra Dengue si Zika in Europa, potrivit unui comunicat de presa al ECDC.

Astfel, tantari din specia Aedes albopictus se gasesc in Austria, Bosnia si Hertegovina, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Italia si Turcia, iar tantarii din specia Aedes aegypti, in Turcia.

Noile harti ale ECDC arata distributia actuala cunoscuta a tantarilor invazivi din spatiul european incepand cu luna iulie 2016.

in anii trecuti hartile ECDC aratau astfel:

a· in 2007 s-au inregistrat 200 de cazuri de infectie cu virusul Chikungunya, ca urmare a intepaturilor tantarului Aedes albopictus, lapersoane care au calatorit in India

a· in 2010, tot tantarul Aedes albopictus era incriminat pentru imbolnavirea a 15 persoane cu febra Dengue, care au calatorit in Croatia

a· in Franta, in anul 2010 erau 2 cazuri de infectare cu virusul Chikungunya, in anul 2014 alte 12 cazuri, iar anul trecut sapte cazuri se confirmau cu febra Dengue. in toate cazurile, tantarul Aedes albopictus era vectorul principal.

a· in perioada 2012-2013, in Madeira s-au inregistrat 2.168 de cazuri cu febra Dengue – dintre care 87 de pacienti au fost diagnosticati la revenirea in tarile natale. in aceste cazuri, specia de tantar Aedes aegypti a fost vectorul care a transmis febra Dengue.

Datele sunt colectate de catre experti in boli cu transmitere prin vectori (reprezentati in acest caz de tantari), printr-o initiativa comuna a Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si a Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), se mai arata in comunicatul de presa. Potrivit aceleiasi surse, datele recente ale ECDC nu reprezinta punctul de vedere oficial sau pozitia tarilor privind situatia prezentata in hartile care fac referire la distributia vectorilor (tantarilor) pe teritoriile in cauza.

Articolul precedentProcesarea alimentelor, una dintre cauzele ce duc la intoleranta alimentara
Articolul următorSpecialist: O dieta saraca in nutrientii esentiali poate compromite sistemul imunitar si poate conduce la caderea dintilor