Procesarea alimentelor, una dintre cauzele ce duc la intoleranta alimentara

  0
  25

  Intolerantele alimentare au la baza foarte multe cauze, una dintre acestea fiind procesarea alimentelor si adaugarea de aditivi, conservanti si amelioratori. Printre diferitele tipuri de intolerante se numara si cea la gluten, cunoscuta si sub denumirea de boala celiaca sau celiachie. Iar totul tine de modul in care sunt facute faina si produsele din faina.

  „Procesarea fainei din care se facea painea pe vremuri folosea drept agent de crestere a painii un ferment care continea cam 26 de lactobacili si 5 drojdii. Aceasta armata de bacterii are un echipament enzimatic care taie din gluten exact portiunile care duc la intoleranta la gluten. Practic face painea mult mai tolerabila. Aceste bacterii lucreaza in aliment inainte ca eu sa il inghit. (…) Nu mai spun de faptul ca faina din care se face painea nu mai e cu adevarat integrala, pentru ca in orice moara morarul extrage germenii din bob pentru a nu-i rancezi produsul finit. Germenul contine uleiuri nesaturate care au potential de rancezire a fainei. Astfel se pierde din start esentialul in fabricarea painii. in prezent, dupa ce se macina faina se calculeaza niste indici care arata daca painea va creste, daca va fi pufoasa, daca va fi umeda s.a.m.d. Şi se adauga amelioratori, care nu sunt neaparat produse chimice, pot sa fie si naturali. Un ameliorator adaugat pentru cresterea painii este glutenul. Acesta este natural, dar deja imi adauga gluten la cel deja existent in faina si asta inseamna o supraexpunere a intestinului la gluten. (…) Preferam o paine mai putin crescuta decat una supraincarcata de gluten”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Adriana Mihalas, medic Medicina de Familie.

  in afara de painea care contine gluten, persoanele cu o astfel de intoleranta trebuie sa evite sa consume si alte alimente pe baza de cereale si sa fie foarte atenti la etichetele produselor. Mai exact, trebuie sa evite consumul oricarui produs ce are la baza cerealele (grau, ovaz, secara, orz) si sa se orienteze mai mult spre orez, malai, faina din alte tipuri de seminte, potrivit specialistului.

  Ad in title
  Articolul precedentChisturile ovariene dermoide, formatiuni tumorale cu origine in tesutul embrionar
  Articolul următorProf. univ. dr. Gheorghe Burnei: Un program de screening a luxatiei congenitale de sold ar duce la eradicarea patologiei