Scoliozele congenitale neobservate si netratate din timp pot genera complicatii severe. Altfel spus, scoliozele congenitale se asociaza frecvent cu alte tipuri de malformatii congenitale. Printre acestea se numara si malformatiile congenitale cardiace, dar si cele renoureterale.

a€œMalformatiile congenitale cardiace sunt prezente in proportie de 35%. De aceea orice pacient cu scolioza congenitala trebuie investigat in aceasta directie, pentru ca malformatiile cardiace au prioritate in privinta ordinii rezolvarii lor ca metoda chirurgicala. Dupa aceea exista posibilitatea aparitiei malformatiilor renoureterale, malformatii ce reprezinta o proportie de 25%. Daca explorarile preoperatorii permit tragerea unor concluzii care sa ateste faptul ca aceste malformatii sunt compatibile cu efectuarea interventiei operatorii, atunci se opereaza mai intai scolioza si dupa aceea malformatiile renoureterale sau daca nu invers. De asemenea putem face mentiunea ca, in proportie de 50%, toate cazurile au si alte malformatii asociate, fie viscerale, fie osteoarticulare. De altfel, parintii trebuie sa stie ca in momentul in care scolioza congenitala depaseste 40 de grade, functionarea inimii si a plamanilor este deficitara. Mai mult, in masura in care scolioza congenitala evolueaza ca severitate aceasta poate afecta si functionarea celorlalte organe de la nivelul cavitatii abdominale, splina, ficat, intestin”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Gheorghe Burnei.

Pe langa aceste malformatii mai exista si sindromul de insuficienta respiratorie, deformarea fiind grava, toracele apasand pe partea concava pe plaman si impiedicand astfel dezvoltarea lui.

Un articol despre scolioza congenitala gasiti aici.

Un articol despre tratamentul scoliozei congenitale puteti citi aici.