Alcoolul consumat in timpul sarcinii are ca rezultat o crestere a riscului ca bebelusul sa se nasca cu defecte sau boli. Riscul este si mai mare atunci cand femeia insarcinata consuma alcool in cea de-a doua jumatate a primului trimestru de sarcina, potrivit unui studiu american.

Astfel din cauza alcooului consumat in aceasta perioada, copilul intampina un risc cu 25% mai ridicat sa se nasca cu buza diforma, cu 12% mai ridicat sa aiba un cap mai mic decat normal si cu 16% mai mare sa aiba o greutate sub cea normala.

Prin intermediul acestui studiu specialistii confirma recomandarea generala privind evitarea completa a consumului de alcool pe perioada sarcinii.

Studiul a avut la baza datele medicale a unui numar de 992 de femei insarcinate care au avut probleme cu consumul de alcool in timpul sarcinii, intre anii 1978-2005. Totodata riscul ca bebelusul sa se nasca cu defecte sau boli difera de la o mama la alta. Astfel din zece femei care au consumat zilnic 250 mililitri de alcool pe zi, doar cinci dintre ele au dat nastere unor copii cu deficiente asociate sindromului alcoolic fetal, deoarece sunt si alti factori care influenteaza gradul de risc. Printre acesti factori se numara dieta zilnica a mamei, nivelul de grasime din organism, anumite particularitati genetice dar si factorii de mediu.