Hepatita virala A este o boala infectioasa care afecteaza ficatul si este produsa de virusul hepatic A. Hepatita A este periculoasa pentru ca poate duce la contaminari interumane, din cauza faptului ca urmeaza calea de infectie fecal-orala, adica o conditie de igiena improprie.

in Romania, hepatita A este inca foarte frecventa, cauza acestei boli fiind conditiile ingienico- sanitare necorespunzatoare sau precare. Riscul de contaminare cu hepatita A este foarte mare, iar infectiile accidentale pot oriunde sa apara. Cea mai buna metoda de aparare impotriva hepatitei A este vaccinarea, care ajuta la intarirea imunitatii impotriva virusului A. De asemenea, exista cateva reguli de igiena care trebuie respectate cu rigurozitate pentru a evita infectarea cu virusul hepatitic A.

in general, hepatita A da simptome precum oboseala, ingalbenirea extremitatilor, ingalbenirea ochilor, stare de epuizare, urina mai inchisa la culoare. Hepatita de tip A se poate manifesta agresiv, insa, in ciuda acestor aspecte ale bolnavului, afectiunea nu se cronicizeaza.

Un articol despre hepatita A puteti citi aici.