Prof. univ. dr. Daniel Coriu: Peste 50% dintre medici sunt concentrați în București și cinci județe

0
106

România nu are neapărat un deficit de medici, exceptând medicina de familie, unde ar mai fi nevoie de aproximativ 1.400 de medici, a afirmat, miercuri, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu,  precizând că cea mai mare problemă o reprezintă faptul că, dintre cei 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, peste 50% sunt concentrați în București și cinci județe ale țării. Restul, 36 de judeţe au în jur de 27.000 de medici, a subliniat președintele CMR.

„Practic, noi, în ansamblu, nu avem un deficit de medici. Poate că ar mai fi nevoie de câteva mii. Dar faptul că ei sunt concentrați doar în cateva județe, acest dezechilibru, repartiția medicilor este marea problemă. Nu avem un deficit foarte mare de medici, poate doar la nivelul medicilor de familie, de 1.400 și ceva. Dar, în rest, nu avem un deficit foarte mare. Noi putem să îl compensăm cumva, dar acest dezechilibru este dramatic”, a declarat prof. univ dr. Daniel Coriu, într-o conferință de presă organizată de Colegiul Medicilor din România în județul Tulcea, afectat de un puternic deficit de medici.

Președintele CMR a subliniat că  în momentulde faţă specialiştii în sănătate se concentrează în marile centre universitare.

„Medicul va dori un loc de muncă atractiv. Dorește să aibă la îndemână echipamente performante, dorește să practice așa cum a învățat în rezidențiat. Dacă nu reușește să rămână la București sau la Craiova sau într-un centru mare, probabil va emigra. Vorbim despre două Românii aici. A doua parte a României, a doua Românie, nu oferă, din nefericire, condițiile practicării unui act medical în siguranță. Este foarte important, pentru că medicul este blamat, pentru că medicul este asimilat sistemului medical”, a explicat prof. univ. dr. Daniel Coriu.

În opinia președintelui CMR, singura soluție o reprezintă dezvoltarea infrastructurii.

„Noi trebuie să oferim condiții pentru ca medicul să lucreze la fel și în București, și în Slobozia, și în Galați, și în Brăila, oriunde, pentru ca el să vrea să meargă acolo, să se simtă în siguranță, iar pacientul să fie la fel de bine îngrijit, indiferent de loc. Aceasta este cea mai mare problemă – infrastructura. Când se va rezolva problema infrastucturii, atunci se va rezolva automat și acest dezechilibru”

„Soluția este dezvoltarea României, nu există o soluție miraculoasă. În momentul în care tu ai creat un centru puternic, cu tehnologie, cu autostradă, cu infrastructură, cu școli, vom avea și medici, se vor găsi medici tineri care vor dori să meargă acolo. Salariile medicilor în România, în acest moment, sunt onorabile. Mă refer la sectorul bugetar, nu vorbesc despre medicina de familie, pentru că este o problemă separată. Dar ar trebui să găsim un mecanism prin care să îi departajăm pe cei care muncesc mai mult”, a mai precizat președintele CMR.

Preşedintele CMR a menţionat că Tulcea are doar 80 din cei 122 de medici de familie necesari, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă are specializări deficitare cum ar fi pediatria, neonatologia, dar şi specializări neacoperite, ca de exemplu hematologia şi alergologia.

„Nu poţi avea un act medical de calitate, echitabil, în timp real, cu cinci medici pe urgenţe, la Ambulanţă. În ceea ce priveşte medicina de familie, Tulcea are un necesar de 122 de medici, dar are numai 80. Media medicilor la nivel naţional este 1 la 1.600 persoane, iar la Tulcea este 1 la 2.000 persoane. Spitalul Judeţean duce lipsă de personal, există specializări deficitare, precum pediatria, neonatologia, dar şi specializări neacoperite, aşa cum este hematologia, alergologia. De asemenea, îngrijorătoare este şi scăderea numărului de internări cu 37% la acuţi şi cu 20% la cronici, ceea ce poate constitui un semnal de alarmă pe termen lung pentru funcţionarea Spitalului Judeţean”, a afirmat prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Articolul precedentPropunere CMR: Angajarea în județele cu deficit mare de medici să se facă printr-un simplu interviu, nu prin concurs
Articolul următorMinisterul Sănătății: Peste 50.000 de doze de vaccin împotriva HPV, disponibile la medicii de familie şi la direcțiile de sănătate publică