Propunere CMR: Angajarea în județele cu deficit mare de medici să se facă printr-un simplu interviu, nu prin concurs

    0
    281

    Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Daniel Coriu, propune ca angajarea în județele cu deficit mare de medici să se facă printr-un simplu interviu, nu prin concurs pe post. ”Ar trebui să fie o diferențiere privind condițiile de angajare între orașele mari, precum Capitala și județele cu deficit de medici”, a subliniat președintele CMR.

    ”Totul pleacă de la anumite schimbări legislative, care să schimbe accesul la posturile care vor fi scoase la concurs în viitorul apropiat. Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare față de orașele mari, precum Capitala, unde se dă concurs pe post. În județele cu deficit mare de medic, angajarea să fie pe bază de interviu”, a declarat președintele CMR, prof. univ. dr. daniel Coriu.

    Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, organizată de Colegiul Medicilor din România în județul Tulcea, afectat de lipsa de medici.

    ”Județul Tulcea are cel mai mic număr de medici, aproximativ270, cel mai mic număr de medici din țară. Acest număr scăzut al medicilor impactează la orice nivel – există doar cinci medici care asigură permanența în tot ceea ce înseamnă medicină de urgență, avem un număr foarte mic de medici de familie față de necesarul de 122.Probleme avem și la Spitalul Județean de Urgență Tulcea, unde avem specialități deficitare, precum pediatria și neonatologia, dar și specialități complet absente, precum hematologia”, a declarat președintele Colegiului Medicilor.

    În  zece județe ale țării, numărul medicilor este mai mic de de 500, a subliniat președintele CMR.

    424 de localități din România, fără medic de familie

    În 424 de localități din România nu există niciun medic de familie, potrivit Colegiului Medicilor din România. De asemenea, există deficiențe majore în numărul de medici pe diverse specialități medicale.

    Spre exemplu, în județul Tulcea nu există specialiști în alergologie, chirurgie cardiovasculară, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, hematologie, iar în pediatrie lipsesc medici specializați pe cardiologie, gastroenterologie, nefrologie, ortopedie sau pneumologie.

    Acestea sunt doar câteva dintre specialitățile ,,orfane”, dar sunt și alte specialități unde numărul de medici este extrem de mic ceea ce duce la disfuncționalități în acordarea serviciilor medicale.

    Județul Tulcea are un deficit de 45 de medici de familie.

     

    Articolul precedentȘcoala de vară de epilepsie, între 1-3 septembrie: eveniment de gală al neurologiei pediatrice românești
    Articolul următorProf. univ. dr. Daniel Coriu: Peste 50% dintre medici sunt concentrați în București și cinci județe