Prof. univ. dr. Aurel Nirestean: Diagnosticarea precoce este extrem de importanta in gestionarea tulburarii afective bipolare

0
398

Prof. univ. dr. Aurel Nirestean, presedintele Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie a pus accentul pe utilitatea diagnosticarii precoce a tulburarii afective bipolare, care ar contribui la evitatarea consecintelor grave pentru pacient, in cadrul conferintei de presa din Cluj-Napoca privind Campania „Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul!”.

Conferinta de presa de la Cluj- Napoca cu titlul a€œCum poate fi depistata tulburarea bipolara” face parte din cadrul campaniei „AJUTĂ-I SĂ-ŞI REGĂSEASCĂ ECHILIBRUL!” i-a avut ca lectori pe Prof. Univ. Dr. Aurel Nirestean, Presedintele Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie si pe Prof. Univ. Dr. Ioana Miclutia, sef Sectie Psihiatrie II, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca. Acestia au explicat utilitatea diagnosticului precoce – prin care se pot evita multe complicatii, despre factorii implicati in dezvoltarea bolii, respectiv despre contextul social pe care se poate consolida afectiunea.

„Diagnosticarea precoce este extrem de importanta in perspectiva gestionarii tulburarii afective bipolare. Din pacate, de cele mai multe ori stabilirea unui diagnostic este o provocare si devine un proces de durata intins pe mai multi ani, ceea ce poate conduce la consecinte grave pentru pacient. Aceasta se intampla din cauza variabilitatii formelor afectiunii, iar instalarea bolii poate fi usor ignorata. De exemplu, un episod depresiv se poate dezvolta in timp, pe parcursul mai multor zile sau chiar saptamani. Semnele debutului unui astfel de episod pot fi anuntate de anxietate sau de simptome depresive usoare, pe care doar un specialist le poate constata. De aceea, la primele semnale, trebuie consultat medicul psihiatru. insa pentru a le putea identifica este nevoie de o informare mai consistenta cu privire la problematica tulburarii afective bipolare, la simptomele, la implicatiile afectiunii. Doar cunoscand mai indeaproape problema acestei boli si apeland la medicul psihiatru cand se observa manifestari specifice se poate reusi depistarea ei in faze incipiente. Astfel, tulburarea afectiva bipolara poate fi controlata mai usor, iar impactul asupra vietii pacientului este mult mai redus.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Aurel Nirestean, Presedintele Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie.

in cadrul conferintei de presa s-a aratat si posibilitatea existentei factorului genetic in transmiterea tulburarii afective bipolare.

„Suntem frecvent intrebati daca tulburarea afectiva bipolara se transmite la alte generatii. Raspunsul ar fi acela ca este destul de dificil sa stim ce persoana, din cadrul aceleiasi familii, va mosteni boala. Cauza genetica este insa doar unul dintre factorii ce pot determina aparitia bolii. Pe de alta parte evenimentele din viata, ritmul biologic si somnul sunt considerate elemente care pot favoriza instalarea si dezvoltarea afectiunii.”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Ioana Miclutia, sef Sectie Psihiatrie II, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca.

Campania „Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul!” este organizata de catre Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, cu sprijinul companiei AstraZeneca. Campania „Regaseste-ti echilibrul”, demarata in noiembrie 2014 se adreseaza pacientilor cu tulburare afectiva bipolara si se deruleaza in clinici si cabinete de specialitate pentru a ajuta la gestionarea afectiunii prin controlul stilului de viata.

Articolul precedentPeste 150 de participanti la editia a X-a a simpozionului EMC PRACTIC MF
Articolul următorInfectiile nosocomiale, dezbatute la Conferinta Regionala de la Cluj-Napoca