Raportul Sa tratam cu seriozitate: Romania si tuberculoza – Un sfert din cazurile de TB si TB-MDR sunt diagnosticate in Romania

0
283

Raportul a€œSa tratam cu seriozitate: Romania si tuberculoza!” este o analiza a modului in care tuberculoza (TB) si tuberculoza multidrog rezistenta (TB-MDR) sunt gestionate in Romania si vine in contextul in care in tara noastra sunt depistate anual 13.000 de noi cazuri de tuberculoza, adica aproximativ un sfert din toate cazurile din UE si Spatiul Economic European, conform unui comunicat de presa.

Raportul a€œSa tratam cu seriozitate: Romania si tuberculoza!”, intocmit de The Economist Intelligence Unit si realizat cu sustinerea companiei Janssen a fost prezentat in cadrul evenimentului organizat de agentia de presa Mediafax in seria „Mediafax Talks Health Conferences”.

„Desi vorbim despre o boala vindecabila, numarul mare de noi pacienti este in stransa legatura cu faptul ca, in prezent, exista o serie de obstacole in ceea ce priveste depistarea eficienta si tratarea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta. in prezent, doar 60% dintre pacientii cu TB-MDR sunt identificati, principalele cauze fiind numarul mic de centre pentru diagnostic si perioada mare de spitalizare, minim 6 luni, care ii determina pe multi sa abandoneze tratamentul. Dintre acestia, estimam ca doar 20% sunt tratati cu succes. Solutia pentru imbunatatirea acestei statistici este accesul la tratamente cu medicamente de linia a doua, care ofera posibilitatea vindecarii mai rapide, reduc timpul petrecut in spital si astfel imbunatatesc calitatea vietii pacientilor.”, a declarat Dr. Victor Olsavszky , reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania.

inca din anul 2005 un raport al OMS Europa a atras atentia asupra lipsei unui sistem de urmarire a pacientilor cu TB-MDR, potrivit The Economist Intelligence Unit. in contextul in care o parte dintre costurile aditionale tratamentului trebuie sa fie suportate de catre pacienti, ramane valabila provocarea mentinerii acestora in programul de tratament al TB si TB-MDR.

„Politicile de sanatate publica trebuie sa vina in sprijinul pacientilor si sa incurajeze aderenta lor la tratament, unul dificil de urmat in contextul actual din cauza duratei, costurilor aditionale asociate si efectelor secundare. Medicamentele inovatoare, in schimb, ii pot ajuta sa revina mult mai repede la viata si activitatile de dinaintea diagnosticului, intrucat reduc considerabil perioada de tratament. De ceva timp, suntem parteneri activi ai pacientilor, ai profesionistilor din domeniul sanatatii si ai autoritatilor. Credem cu adevarat in colaborarea dintre toate partile implicate, deoarece cu siguranta cu totii intelegem dimensiunea socio-economica a tuberculozei. Avem toata increderea ca angajamentul tuturor va fi unul real si de durata, tratand astfel cu seriozitate aceasta afectiune.”, a declarat Jacopo Murzi – Managing Director Janssen Romania.

Tuberculoza este o boala infectie contagioasa cu bacilul Koch. in Romania, tuberculoza reprezinta o problema de sanatate publica de multi ani. Aceasta se poate transmite pe calea aerului – inclusiv cantat, vorbit cu voce tare. Boala se vindeca numai in conditia urmarii tratamentului intocmai recomandat de medicul specialist.

Articolul precedentPeste 150 de participanti la editia a X-a a simpozionului EMC PRACTIC MF
Articolul următorInfectiile nosocomiale, dezbatute la Conferinta Regionala de la Cluj-Napoca