Campania AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL a ajuns la Iasi

0
33

Campania „AJUTĂ-I SĂ-ŞI REGĂSEASCĂ ECHILIBRUL!” a ajuns la Iasi. Aceasta actiune se desfasoara si in alte trei orase din Romania – Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.

Conferinta de presa de la Iasi din cadrul campaniei „AJUTĂ-I SĂ-ŞI REGĂSEASCĂ ECHILIBRUL!” i-a avut ca lectori pe Prof. Univ. Dr. Cristinel stefanescu, sef Sectie Psihiatrie V acuti, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola” si pe sef Lucrari Dr. serban Turliuc, sef Sectie Psihiatrie II acuti, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola”, din Iasi. Acestia au explicat in cadrul conferintei de presa ce reprezinta tulburarea bipolara, cum poate fi aceasta controlata, cum poate fi imbunatatita complianta pacientului la tratament, dar si rolul familiei in controlul afectiunii.

„ingrijirea pacientului cu tulburare afectiva bipolara este personalizata si depinde de istoricul familial, varsta pacientului si simptome pentru a asigura un control cat mai bun al afectiunii. Fiind o boala cronica, terapia este una complexa, de durata, iar pacientul trebuie sa respecte cu strictete indicatiile de tratament pe care i le da medicul psihiatru. Totodata, eficacitatea terapiei depinde si de o colaborare foarte buna intre medic si pacient, de o relatie de incredere intre cei doi, care sta de fapt la baza tratamentului. Controlul afectiunii inseamna in primul rand intelegerea ei. Adoptarea unui stil de viata corespunzator, modificarea comportamentului tin de pacient si de capacitatea lui de a intelege importanta auto-gestionarii in vederea obtinerii controlului, conditia pentru o viata normala.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Cristinel stefanescu, sef Sectie Psihiatrie V acuti, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola” Iasi.

Ad in title

Un alt aspect important subliniat in cadrul conferintei se refera la rolul determinant pe care il au familia si apropiatii persoanelor cu tulburare bipolara in controlul acestei afectiuni.

Un pacient cu tulburare afectiva bipolara poate trece printr-o serie de provocari sociale, care il influenteaza fizic si psihic. Pentru imbunatatirea starii lui, pentru a putea sa aiba un trai normal, trebuie sa respecte intocmai sfaturile medicului care il ingrijeste, sa comunice ori de cate ori este nevoie cu acesta, dar si cu familia. Persoana cu tulburare bipolara are nevoie nu doar de suportul specialistului, ci si de sustinerea familiei, care este determinanta in terapie si poate ajuta ca afectiunea sa fie tinuta sub control.”, a precizat sef Lucrari Dr. serban Turliuc, sef Sectie Psihiatrie II acuti, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola” Iasi.

Campania „Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul” este organizata de catre Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, cu sprijinul companiei AstraZeneca. Initiativa vine sa completeze campania „Regaseste-ti echilibrul” demarata in noiembrie 2014.

Articolul precedentPeste 150 de participanti la editia a X-a a simpozionului EMC PRACTIC MF
Articolul următorInfectiile nosocomiale, dezbatute la Conferinta Regionala de la Cluj-Napoca