Prof. univ. dr. Alexandru Rafila: „Este nefiresc sa inregistram atatea decese cauzate de rujeola”

0
61

Vaccinurile sunt sigure si salveaza vieti, atrag atentia specialistii. Situatia din Romania ar putea fi alta daca vaccinarea cu ROR, vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, nu ar fi deficitara in anumite zone din tara, au aratat medicii care au participat la dezbaterea privind importanta vaccinarii in contexul Saptamanii Mondiale a Imunizarii.

,,Este nefiresc sa inregistram atatea decese cauzate de rujeola in conditiile in care avem la indemana vaccinarea, o metoda sigura de prevenire si control a acestei afectiuni si a multor altor boli infectioase care pot avea consecinte severe asupra sanatatii copilului. Acoperirea vaccinala in Romania variaza intre 67 si 92% pentru diferitele tipuri de antigene din programul national, in conditiile in care nivelul de siguranta recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii este de 95%, nivel care asigura o buna protectie populationala si permite evitarea epidemiilor si eliminarea unor boli cum sunt poliomielita si rujeola”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Vaccinurile sunt monitorizate si testate ani de zile inainte de a fi puse pe piata. Medicii ii indeamna pe parintii care ezita sa-si vaccineze copiii sa consulte medicul de familie si sa intrebe despre siguranta vaccinului.

„Parintii trebuie sa se informeze, in primul rand de la medicii lor de familie, despre beneficiile vaccinarii, care depasesc cu mult riscurile, sa inteleaga ca un vaccin este rezultatul unui proces riguros de productie si de testare si ca acesta ajunge pe piata dupa ce a primit o serie intreaga de aprobari de la autoritatile competente. Mai mult, parintii trebuie sa aiba incredere ca reactiile adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI) sunt atent monitorizate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile si de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), ca o garantie suplimentara pentru sanatatea copiilor”, a mai spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Specialistii arata ca anual, la nivel Mondial, intre 2 si 3 milioane de vieti sunt salvate datorita vaccinarii. in perioada 2000 – 2016, vaccinarea antirujeolica a dus la o scadere cu 84% a cazurilor de deces cauzate de rujeola si, in aceeasi perioada, datorita introducerii vaccinului antirubeolic in diferite tari la nivel global, cazurile de rubeola au scazut cu 97%.

Romania insa se afla in epidemie de rujeola. Datele de la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile arata ca numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania,raportate pana la data de 27.04.2018, este 12.648 din care 50 de decese.

Articolul precedentSpitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare
Articolul următorSorina Pintea, dupa discutiile cu reprezentantii Sanitas: „Vom demara negocierile privind Contractul Colectiv de Munca”