Ca in orice domeniu medical, si in stomatologia din Romania mai sunt lucruri de pus la punct. Un aspect foarte important il reprezinta, potrivit prof. univ. dr. Alexandru Bucur, managerul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala „Prof. Dr. Dan Theodorescu” Bucuresti si decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie a€œCarol Davila” Bucuresti, medicalizarea stomatologiei romanesti.

a€œCeea ce trebuie facut in general pentru stomatologia romaneasca este medicalizarea acesteia. Din pacate s-a cazut intr-o capcana si nu acum, ci cu aproape 12 ani in urma, in care stomatologia nu se mai numeste stomatologie, ci medicina dentara, exact cum am discuta de medicina unui dinte. Ori dintii acestia sunt intr-o cavitate bucala, cavitatea bucala intr-o extremitate cefalica, si toate apartin unui intreg organism. Cand vom desprinde toata aceasta poveste denumita medicina dentara de contextul intregului organism vom avea dentisti si nu medici. Şcoala tocmai asta trebuie sa faca la ora actuala. Sa continue ceea ce Dan Theodorescu, Valerian Popescu, profesorul Burlibasa sau profesorul Ganuta au facut: au medicalizat stomatologia. incepand din anul 2000, din pacate, s-a mers pe ideea comunitara (si nu stiu daca a fost doar o idee comunitara sau a fost o comoditate comunitara acceptata de catre noi) de formare a unor dentisti si nu a unor medici stomatologi. Acesta ar fi primul pas pe care cred ca ar trebui sa il facem si sa incercam sa medicalizam din nou stomatologia”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Alexandru Bucur.

in acelasi timp, specialistul in chirurgie oro-maxo-faciala considera ca un alt aspect pe care ar trebui sa se puna accent este acela de a-i obisnui pe studentii viitori medici stomatologi sa gandeasca medical. Adica sa se aplice practica rationamentului medical. Mai mult decat atat, tinerii medici ar trebui sa termine facultatea cu un bagaj de cunostinte teoretice dublat de procedee terapeutice pe care sa si le asume.

„Atat timp cat vor ramane niste sabloane si niste grile de examen cu A, B, C si nu vor putea gandi din punct de vedere medical un pacient, atunci lucrurile sunt pierdute. Deci trebuie ca tinerii nostri colegi sa fie invatati sa gandeasca medical, si nu sa gandeasca dentar. Dentistii aveau inainte o facultate de trei ani si era suficienta. Daca astazi facultatea dureaza sase ani, atunci nu trebuie sa scot dentist ci un medic stomatolog. O alta problema pe care am pus-o si pe care as dori sa o realizez in calitate de decan este ca acesti tineri colegi sa plece din facultate nu cu un bagaj de cunostinte teoretice si atat, ci cu un bagaj de cunostinte teoretice dublat obligatoriu de niste procedee terapeutice pe care sa si le asume. Mai exact, diploma de licenta este insotita de o foaie matricola si am insistat ca la aceasta foaie matricola sa se mai ataseze inca o foaie de aptitudini si competente pe care el sigur le poate dezvolta nesupravegheat”, a mai precizat prof. univ. dr. Alexandru Bucur.