Romania se confrunta cu o distributie neuniforma a cadrelor medicale, si in special a medicilor stomatologi, in teritoriu. De altfel nu exista nicio legislatie care sa contribuie la o uniformizare a distributiei medicilor pe intreg teritoriul tarii.

„in Germania nimeni nu-si deschide cabinet acolo unde isi doreste sau in orasul in care isi doreste. Sunt niste criterii dupa care poti deschide un cabinet intr-un oras mai mare sau intr-un oras mai mic, in mediul rural sau in mediul urban. La noi aceste lucruri au disparut si atunci toata lumea deschide un cabinet acolo unde ii place. Şi cel mai elocvent exemplu este Bucurestiul, care are peste 1.800 de cabinete si aproape 4.800 de medici din cei 16.000”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Alexandru Bucur, managerul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala „Prof. Dr. Dan Theodorescu” Bucuresti si decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie a€œCarol Davila” Bucuresti.

in aceasta situatie, o solutie ar reprezenta-o, potrivit specialistului in chirurgie oro-maxilo-faciala, o oferta venita din partea comunitatilor locale, care ar trebui sa contina un cabinet atractiv si un salariu independent de grila de salarizare.

Pe de alta parte, Romania se confrunta si cu o migratie a altor medici in Romania, din tari precum Republica Moldova, Albania, Iran, Irak, etc. insa cea mai pregnanta problema ramane tot plecarea tinerilor medici romani din tara, in state in care conditiile de salarizare si de desfasurare a activitatii sunt altele decat la noi. Iar acest fapt nu inseamna decat un deserviciu adus pacientilor si o pierdere pentru statul roman, care a investit in pregatirea medicilor.

„Daca eu investesc, ca stat, bani publici in pregatirea unui student sase ani, atunci nu mi se pare normal ca el sa poata pleca oricand fara sa intoarca contributia pe care statul a investit-o in el. Banul public e investit acolo in speranta ca se va intoarce catre populatie. Nu se intoarce catre populatie. Nu facem decat sa pregatim medici tineri, capabili, pentru tarile din Uniunea Europeana, unde scolarizarea costa foarte mult si ei stiu lucrul acesta. De asta au si deschis portile, de asta le-a si convenit aceasta situatie. Eu ii iau gata pregatiti, ii perfectionez o luna, doua, trei si i-am scos pe piata muncii. Efortul meu, ca tara, in pregatirea lor este minim comparativ cu tara de origine, unde s-au format”, a mai subliniat prof. univ. dr. Alexandru Bucur.