Privatizarea asigurarilor medicale ar spori atat inechitatea, cat si ineficienta din sistemul romanesc de sanatate, chiar daca Romania si-ar asuma o implementare rapida si eficace a reformei, potrivit raportului „Privatizarea asigurarilor de sanatate – evidente din experienta internationala”, lansat in data de 25 aprilie 2012 de Observatorul Roman de Sanatate.

„Experienta altor tari sugereaza in mod consecvent ca introducerea unui sistem privat de finantare ar crea mai multe probleme decat ar rezolva. in plus, este un proces complex si costisitor, iar succesul lui este determinat, paradoxal, tot de capacitatea de guvernare a statului. De aceea, eforturile ar trebui concentrate mai degraba pe reformarea institutionala a sectorului public”, a declarat Nicolae Done, vicepresedinte Observatorul Roman de Sanatate.

Rapoartele lansate de Observatorul Roman de Sanatate sunt cu atat mai relevante cu cat primele doua capitole din noul proiect al Legii Sanatatii puse in dezbatere publica de catre Ministerul Sanatatii ating problematica reformei spitalelor si pe cea a asigurarilor de sanatate.

„Cele doua rapoarte lansate de noi pana in acest moment, cel referitor la privatizarea asigurarilor si cel axat pe reforma spitalelor, reprezinta o prima contributie a Observatorului la o dezbatere publica informata pe marginea noii Legi a Sanatatii. Vom urmari atent dezbaterea si in continuare. Punctul cheie al intregului proces de elaborare a noii Legi este folosirea tuturor dovezilor disponibile pentru a rezulta un act normativ coerent si compatibil atat cu realitatile romanesti actuale, cat si cu evolutia predictibila a acestora”, a declarat Adrian Gheorghe, presedinte ORS.