Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: Etnobotanicele favorizeaza transmiterea virusului HIV

0
40

Consumul de etnobotanice ramane o adevarata problema, chiar daca s-a incercat luarea unor masuri care sa impiedice utilizarea acestor substante. De exemplu, etnobotanicele constituie un mijloc perfect de transmitere a virusului HIV, prin utilizarea instrumentelor de administrare de mai multe persoane si fara a fi sterilizate, atentioneaza specialistii.

„in urma cu aproape un an de zile, noi am constatat o crestere a cazurilor de infectare cu HIV prin intermediul etnobotanicelor. Cifrele ne-au alarmat in sensul ca in circa sase luni de zile am gasit 36 de pacienti infectati cu HIV, care se drogau cu etnobotanice. Am facut toate demersurile necesare din punct de vedere epidemiologic sa vedem ce se intampla si intr-adevar am ajuns la concluzia ca drogurile etnobotanice sunt cele care stau la baza favorizarii transmiterii HIV-ului, pentru ca ele au un timp de actiune relativ scurt, o ora – o ora si jumatate, iar cei care le folosesc simt nevoia sa isi administreze foarte des aceste substante, ajungand la 6-8 administrari pe zi. Iar acest fapt nu face decat sa creasca foarte mult riscul de transmitere a unor virusuri pe calea venelor”, a declarat pentru SanatateaTv.ro, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”.

De altfel, efectele utilizarii etnobotanicelor nu intarzie sa apara, punand chiar viata consumatorului inpericol. Potrivit prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, dupa trei luni de administrare a etnobotanicelor incep sa apara crizele de epilepsie, iar dupa sase luni creierul este distrus in proportie de 30%. Daca nu se opreste consumul de etnobotanice, intr-un interval de doi ani creierul va fi distrus in totalitate, iar persoana in cauza isi poate pierde viata.

Ad in title

in acest context, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” sfatuieste populatia sa evite pe cat posibil consumul de etnobotanice.

„Ca doctor nu pot sa recomand decat ca aceste etnobotanice sa nu fie utilizate. in cazul in care nu se tine cont de acest prim sfat, cei care vor sa le administreze ar trebui sa se gandeasca de mai multe ori inainte de a trece la utilizarea acestora pentru ca sunt droguri care le vor distruge viata, pe de o parte, si ii vor ucide intr-un interval mai scurt sau mai lung de timp, pe de alta parte”, a atentionat prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

in Romania traiesc in prezent 11.189 de pacienti cu HIV/SIDA, cei mai multi dintre acestia, respectiv 6.726, avand varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani, potrivit studiului a€œStatistica HIV/ SIDA in Romania la 30 iunie 2012″, realizat de Institutul National de Boli Infectioase a€œMatei Bals”.

Acelasi studiu arata ca numai in primele sase luni ale anului 2012 au fost inregistrate 313 cazuri noi de infectii cu HIV/ SIDA. Dintre acestea, 151 au fost cazuri de infectare pe cale heterosexuala, 102 prin utilizare de droguri, 37 pe cale heterosexuala sau bisexuala si 18 pe cale necunoscuta.

Articolul precedentVitamina B3, arma de lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice
Articolul următorDr. Marius Filip: Cu cat concurenta producatorilor de soft-uri medicale este mai mare cu atat va creste si calitatea serviciilor