Dr. Marius Filip: Cu cat concurenta producatorilor de soft-uri medicale este mai mare cu atat va creste si calitatea serviciilor

0
119

Sistemul de sanatate din Romania se afla in plin proces de informatizare, lucru care, potrivit Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, nu face decat sa contribuie la construirea unui sistem sanitar cat mai eficient.

Acest aspect este speculat si de producatorii de soft-uri medicale, care au inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult si care sunt intr-o concurenta permanenta. Acest fapt nu face decat sa aduca satisfactie autoritatilor avizate in domeniul informatizarii sistemului de sanatate deoarece pot aduna elemente care sa contribuie la perfectionarea procesului.

„Orice soft sau initiativa noua care apare pe piata nu poate decat sa ma incante, pentru ca asta inseamna diversivitatea pietei. De altfel, inseamna si concurenta, iar concurenta nu duce decat la ceva foarte bun, la cresterea calitatii serviciilor oferite, lucru pe care mizam. Şi atat timp cat noi controlam acest capitol ce tine de informatizarea si eficientizarea sistemului de sanatate, atunci cresterea calitatii si, in final, a satisfactiei pacientului este in interesul nostru. Avem un dialog cu toti dezvoltatorii de soft medical, lucru care initial a fost combatut de unii, dar s-a dovedit a fi o initiativa foarte buna. De ce? Pentru ca prin acest dialog mai aflam si noi lucruri pe care nu am avea cum sa le stim altfel, plus ca dezvoltatorii de soft accepta niste idei de-ale noastre, idei care daca ar fi impuse in forta ar fi automat respinse”, a declarat intr-un interviu acordat pentru SanatateaTv.ro, dr. Marius Filip, medic sef Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

in ceea ce priveste reticenta medicilor de familie referitoare la informatizare, dr. Marius Filip a precizat ca lucrurile nu sunt chiar atat de grave pe cat se arata si ca majoritatea medicilor de familie folosesc un soft. Pe de alta parte, medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a recunoscut ca mai sunt cazuri in care medicii inca mai lucreaza pe fise de carton si ca acestia nu pot fi obligati sa isi schimbe modul de lucru. Cu toate acestea, dr. Marius Filip spune ca este vorba doar de o chestiune de timp pana cand se va renunta si la fisele pe carton.

Cat despre reteta electronica, dosarul electronic si cardul de sanatate, dr. Marius Filip a declarat: „succesiunea aceasta de trei proiecte, care acum sunt in derulare, nu fac decat sa intareasca in primul rand dialogul intre producatorul de soft al Casei si ceilalti softisti de pe piata libera, sa transparentizeze, si, in al doilea rand, sa aduca si ceva economii in sistem. Aceste economii nu se vad pentru ca ele se revarsa in sistem, dar le simtim palpabil, pentru ca de la o zi la alta se vede cum retetele electronice cresc ca numar. in acelasi timp, asa-zisele fraude, care de fapt erau niste pacaleli foarte bine acoperite si pe care nu puteai sa le pedepsesti pentru ca erau perfect facute, se diminueaza pentru ca nu mai au cum sa se manifeste. Evident o sa apara si alte elemente, dar de asta suntem si noi acolo, ca sa le impiedicam sa se dezvolte.”

Articolul precedentProf. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: Etnobotanicele favorizeaza transmiterea virusului HIV
Articolul următorVaccinul impotriva varicelei nu se regaseste in schema nationala de imunizare din Romania