Numarul redus de calorii influenteaza starea de sanatate

0
17

Numarul redus de calorii are o importanta deosebita asupra starii de sanatate a oamenilor, potrivit unui studiu realizat pe maimute si care a fost publicat in revista Nature. Desi studiile realizate de-a lungul timpului au aratat ca dieta bazata pe restrictia calorica incetineste imbatranirea si mareste speranta de viata, se pare ca lucrurile nu stau chiar asa, dupa cum arata noul studiu.

Autorii studiului lansat in anul 1989 resping orice ipoteza potrivit careia dieta bazata pe un numar redus de calorii ar avea capacitatea de a prelungi viata, cel putin in cazul maimutelor. in ciuda acestor opinii, specialistii cred ca dieta influenteaza starea de sanatate a acestor animale.

in cadrul studiului, cercetatorii americani au redus aportul caloric cu aproximativ 30% al maimutelor si au analizat efectele dietei in functie de sex si de varsta. Prin urmare, speranta de viata nu a crescut nici in cazul maimutelor mai in varsta, care la momentul inceperii dietei aveau intre 16 si 23 de ani, si nici in cazul celor mai tinere animale, sub 14 ani.

Ad in title

insa, rezultatele au evidentiat o imbunatatire a parametrilor asociati cu diabetul, obezitatea, bolile vasculare si cancerul. in cazul maimutelor de sex masculin care au consumat cu 30% mai putine calorii, oamenii de stiinta au observat o scadere semnificativa a trigliceridelor, colesterolului si a glucozei.

Articolul precedentProf. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: Etnobotanicele favorizeaza transmiterea virusului HIV
Articolul următorVaccinul impotriva varicelei nu se regaseste in schema nationala de imunizare din Romania