Prof. Dr. Radu Vladareanu: In 2019 au fost in jur de 10.000 de reproduceri asistate; ar fi nevoie de 30.000

0
27

 

 

in anul 2019, prof. dr. Radu Vladareanu a declarat ca, in 2019, in Romania, au fost in jur de 10.000 de reproduceri asistate, dar ar fi nevoie de aproximativ 30.000. 

Ad in title

„in Romania a crescut clar in ultimii 10 – 13 ani numarul de proceduri. Conştientizarea ca se poate face acest lucru a crescut in randul femeilor din Romania. A fost şi un boom in ultimii ani datorita programului Primariei Municipiului Bucureşti. Lumea a devenit mult mai citita, mai cunoscatoare asupra problemei şi acceseaza aceste programe. Consideram ca Subprogramul naţional de fertilizare este ramas in urma ca şi criterii, ca şi finanţare din multe puncte de vedere. (…) Legea este in aşa fel facuta acum incat nu funcţioneaza cum trebuie”, a spus Vladareanu, cu prilejul dezbaterii „impreuna pentru o experienţa mai buna a cuplului infertil in timpul tratamentului de reproducere asistata”, organizata de Societatea de Obstetrica şi Ginecologie din Romania.

El a amintit ca exista un proiect de lege privind reproducerea, care „sta in diverse sertare” de mai mulţi ani.

”Necesarul pentru Romania ar fi undeva la 30 de cicluri de reproducere asistata pe an, un necesar estimativ”, a afirmat el. ”Finantarea va veni pe masura de la Minister, asta a fost promisiunea Ministerului”, a adaugat Prof. Vladareanu.

Procedurile de fertilizre in vitro costa mai mult decat cei 6.600 de ron care se acorda in momentul de fata, sustine Prof. Dr. Radu Vladareanu, care atrage atentia ca legea in acest moment nu functioneaza cum trebuie, ca exista o lege a reproducerii care sta in sertare de vreo zece ani, si ca ”nimeni nu o promoveaza, nimeni nu deschide subiectul, asta e o treaba de Parlament”.

Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania a organizat astazi conferinta-dezbatere „impreuna pentru o experienta mai buna a cuplului infertil in timpul tratamentului de reproducere asistata”. 

Tratamentul infertilitatii cuplului prin tehnici de reproducere asistata devine din ce in ce mai prezent in practica medicala din Romania, din cauza frecventei crescute a infertilitatii in tara noastra, dar si datorita cresterii gradului de constientizare cu privire la posibilitatile de tratament prin reproducerea asistata, potrivit Societatii.

 

 

Preşedintele Agenţiei Naţional de Transplant, Radu Zamfir, a spus ca anumite legi care privesc reproducerea asistata sunt blocate in Parlament. „Noi speram sa se deblocheze, fiind la nivelul Comisiilor de sanatate”, a adaugat Zamfir. Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa ţina pasul cu noutaţile tehnice, medicale, care apar in domeniu. „Inclusiv transplantul de uter poate fi o alternativa pentru anumite cupluri”, a susţinut el. 

Articolul precedentGermanii vor fi intrebati periodic daca vor sa devina donatori de organe
Articolul următorNivel record al deceselor provocate de cancerul de prostata in Marea Britanie