Nivel record al deceselor provocate de cancerul de prostata in Marea Britanie

0
274

Cancerul de prostata a devenit pentru prima data mai periculos decat cancerul de san, in conditiile in care cifrele oficiale din Marea Britanie arata o crestere alarmanta a numarului de decese. De altfel, in 2017, numarul deceselor provocate de aceasta maladie a depasit 12.000. 

Decesele anuale provocate de cancerul de prostata au crescut intre 1999 si 2017, de la 9.460 la 12.031 – o crestere cu 27%. in acelasi timp, numarul deceselor anuale cauzate de cancerul de san a scazut in aceeasi perioada de la 12.947 la 11.371, scrie ziarul britanic Daily Mail, care citeaza date oficiale.

Motivul principal al tot mai multor decese este populatia imbatranita, barbatii varstnici fiind cei mai expusi sa dezvolte boala. Datele oficiale arata ca totusi, desi numarul pacientelor diagnosticate cu cancer de san a crescut, numarul de decese a scazut.

Expertii spun ca intarzierile in diagnosticarea cancerului de prostata arata de fapt ca pentru mii de barbati boala este descoperita intr-un stadiu avansat. Doar 47% dintre cazuri sunt diagnosticate inainte ca boala sa se raspandeasca in corp – de altfel acesta fiind stadiul in care poate fi cel mai usor tratata. Ținta guvernamentala este ca procentul de diagnosticare precoce sa ajunga pana la 75%.

O alta problema este lipsa de constientizare, barbatii fiind cei care prefera sa ignore simptomele comparativ cu femeile.

in ceea ce priveste screeningul, testele pentru cancerul de san sunt de rutina, femeile de varsta mijlocie fiind chemate la scanari la fiecare trei ani. in schimb, testele pentru cancerul de prostata sunt inexacte, mai spun specialistii. Deocamdata, barbatii pot efectua testul de sange PSA, care nu este exact si poate duce la o biopsie dureroasa, care de asemenea, poate fi inexacta.

Experti din Marea Britanie sunt de parere ca pana in anul 2030, cancerul de prostata va fi cel mai frecvent diagnosticat dintre toate tipurile de cancer din regat. 

Aproape 48.000 de barbati din Marea Britanie sunt diagnosticati anual cu cancer de prostata. in 2018, Guvernul a alocat 75 de milioane de lire sterline pentru cercetare si alte 10 milioane de lire sterline in finantarea serviciului national medical (NHS).

Totodata a crescut si gradul de constientizare. Un purtator de cuvant al NHS a declarat ca „Rata de supravietuire a cancerului de prostata este acum la un nivel record de 86%. „Unele dintre cele mai recente evolutii in scanarea RMN pentru diagnosticarea cancerului de prostata sunt deja derulate ca parte a ambitiilor [serviciului de sanatate] de a detecta trei sferturi din toate cazurile de cancer intr-o etapa mai timpurie, cand sunt mai usor de tratat.”, a mai declarat reprezentantul serviciului national medical din Marea Britanie.

in prezent, cancerul de prostata a ajuns pe locul trei in Marea Britanie, in privinta ratei de mortalitate, dupa cancerul de plaman si cel de colon. in Statele Unite ale Americii, boala ucide 26 de mii de oameni in fiecare an.

Articolul precedentProf. Dr. Radu Vladareanu: In 2019 au fost in jur de 10.000 de reproduceri asistate; ar fi nevoie de 30.000
Articolul următorRegulile genetice ale bolii Alzheimer familiale, dezvaluite intr-un nou studiu