Prof. dr. Ovidiu Bajenaru: Bolile cerebrovasculare si coronariene reprezinta principala cauza de mortalitate in Romania

0
22

in Romania bolile cerebrovasculare, dar si afectiunile coronaroniere in egala masura, reprezinta principala cauza de mortalitate. Mai exact, 52% din numarul total de decese inregistrate in tara noastra sunt provocate de aceste doua patologii, dupa cum a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Bajenaru, presedinte de onoare al Societatii de Neurologie din Romania, in cadrul Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile, editia a treia.

„Aceasta mortalitate foarte mare trebuie privita si la nivel international. Acolo lucrurile sunt si mai dramatice, pentru ca Romania ocupa de ani de zile pozitia trei in lume la mortalitatea prin boli cerebrovasculare, dupa Rusia si Bulgaria. Mai mult decat atat constatam ca in tarile in care sistemele medicale au acordat o atentie deosebita acestui tip de patologie, mortalitatea a scazut de 7-8 ori fata de nivelul la care Romania se gaseste”, a a adaugat prof. univ. dr. Ovidiu Bajenaru.

in opinia prof. univ. dr. Ovidiu Bajenaru, reducerea mortalitatii prin bolile cerebrovasculare se poate realiza doar prin intermediul unui sistem medical care inseamna nu doar medici ci si un complex de factori si decizii coordonate structurilor guvernamentale. De asemenea, un rol important in prevenirea afectiunilor cerebrovasculare, a bolilor cronice netransmisibile in general, il are educatia si sistemul de invatamant. Potrivit specialistului acesti doi factori pot duce pe de-o parte la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, la reducerea invaliditatilor produse de AVC-uri (invaliditati fizice, mentale, dementa), dar si la salvarea cat mai multor vieti.

Ad in title

Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile, editia a treia, s-a desfasurat in perioada 21-22 februarie 2014. Eveniment de inalta tinuta stiintifica, manifestarea a reunit peste 500 de medici din diferite specialitati si 34 de speakeri de renume ai medicinei cu scopul de a dezbate cele mai noi informatii privind managementul bolilor cronice netransmisibile.

Articolul precedentCongresul National Bolile Cronice Netransmisibile, editia a III-a, si-a deschis portile
Articolul următorStudiu: Pierderea congenitala a auzului este cea mai frecventa afectiune congenitala a nou-nascutilor