Prof. dr. Maria Mota: Diabetul zaharat gestational, nedepistat la timp, poate pune in pericol viata mamei si a copilului

0
249

Diabetul zaharat gestational este o afectiune tot mai des intalnita in randul femeilor gravide, arata specialistii. Potrivit ghidurilor, diabetul zaharat gestational debuteaza dupa saptamana 24-28 de sarcina, gravidele experimentand o scadere a insulinosensibilitatii, fapt care determina preluarea defectuoasa a glucozei de catre muschi si ficat.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, care in 2017 are ca tema principala a€œFemeile si diabetul – dreptul nostru la un viitor sanatos”, specialistii trag un semnal de alarma asupra importantei diagnosticarii precoce a diabetului gestational.

a€œStudiile arata ca 86,4% dintre sarcini sunt asociate cu diabetul gestational. Nedepistat la timp, diabetul gestational poate pune in pericol atat viata mamei, cat si a copiilor. Un rol important in depistarea acestui tip de diabet il au medicii de familie, dar si medicii ginecologi care urmaresc sarcina. Trebuie sa acordam o atentie deosebita diabetului gestational si sa urmarim gravida pe toata perioada sarcinii”, a declarat prof. univ. Maria Mota, fost presedinte al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si al Asociatiei Romane de Educatie in Diabet, in cadrul Conferintei-Dezbatere organizate la Palatul Parlamentului in contextul Zilei Mondiale a Diabetului, care aduce in prim plan problematica diabetului zaharat la copii si femei.

in acelasi timp, prof. dr. Maria Mota a atras atentia ca cel putin 58% din cazurile de diabet pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos.

Evenimentul a fost organizat de catre Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania.

Parteneri institutionali: Comisia pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei, Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti

Management si Concept eveniment: Sanatatea Press Group

Articolul precedentCinci semne ca esti insarcinata si nu gripata
Articolul următorCampania Nationala Controleaza-ti Diabetul ajunge in acest an la Timisoara