Diabetul la femei si problemele copiilor si tinerilor cu diabet de tip 1 din Romania, in prim-plan de Ziua Mondiala a Diabetului

0
58

Lipsa unui program gratuit pentru monitorizarea continua a glicemiei la copiii cu diabet zaharat si insuficienta testelor glicemice compensate pentru multi dintre adulti sunt cateva dintre problemele intampinate de persoanele cu diabet din tara noastra. in Romania, aproape 2 milioane de adulti1 si alte cateva mii de copii sufera de diabet zaharat, potrivit datelor de specialitate.

Problemele cu care se confrunta persoanele cu diabet au fost discutate in cadrul conferintei – dezbatere, organizate de Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania in contextul Zilei Mondiale a Diabetului 2017.

„in Romania, persoanele cu diabet se confrunta cu diferite probleme ce le afecteaza atat ingrijirea, cat si calitatea vietii. in fiecare an, de 14 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, si nu numai, incercam sa aducem in atentia autoritatilor si a opiniei publice provocarile intalnite de persoanele care sufera de diabet zaharat. Este important ca la evenimentul din acest an, alaturi de persoanele cu diabet au venit autoritati, decidenti, medici si personal medical, precum si mass-media. Persoanele cu diabet trebuie sa aiba o voce comuna, o voce care sa se faca auzita mai ales in vederea identificarii si gasirii de solutii impreuna cu autoritatile competente, asupra problemelor cu care se confrunta”, a declarat Maria Mesaros, presedintele Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania.

Una dintre temele principale ale manifestarii a fost Femeia – in contextul Diabetului Zaharat…Povesti de Viata. Invitatii au discutat despre problematica diabetului la populatia feminina, factorii de risc specifici, sarcina si diabetul. in Romania, jumatate dintre cele aproape 2 milioane de persoane cu diabet sunt femei.2

O alta tema importanta abordata in cadrul conferintei a fost Situatia copiilor si adolescentilor cu diabet de tip 1 din Romania. in prezent, in tara noastra, copiii cu diabet nu beneficiaza in mod gratuit de un sistem de monitorizare continua a glicemiei prin senzori. Din acest motiv, copiii ale caror familii nu-si permit sa achizitioneze acest sistem sunt nevoiti sa se intepe de mai multe ori pe zi pentru a-si masura nivelului glicemiei din sange. La dezbatere au fost facute si demonstratii despre cum functioneaza un sistem de monitorizare continua a glicemiei prin senzori si cat de util este un astfel de sistem pentru copii.

in cadrul conferintei, Asociatia „Suflet pentru Dulcinei”, sub auspiciile Federatiei Asociatiei Diabeticilor din Romania, a lansat Coalitia pentru Diabetul Juvenil. Proiectul isi propune identificarea si promovarea unor masuri pentru imbunatatirea vietii copiilor si adolescentilor cu diabet, iar un prim obiectiv se refera la asigurarea dispozitivelor ce permit monitorizarea permanenta a glicemiei.

Totodata, la eveniment, Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania a lansat Carta Alba a Diabetului – un document comprehensiv care analizeaza situatia persoanelor cu diabet din Romania, perceptia acestora cu privire la sistemul de ingrijire si care identifica directii concrete menite sa imbunatateasca ingrijirea si calitatea vietii romanilor care sufera de diabet.

„Carta Alba a Diabetului sintetizeaza foarte detaliat contextul actual raportat la persoanele cu diabet din Romania, in ceea ce priveste ingrijirea lor, accesul la serviciile medicale specifice, identificand masuri care, implementate, ar putea sa contribuie la o imbunatatire a conditiei persoanei cu diabet in Romania. in acest sens, Carta Alba aduce in prim plan rolul catorva instrumente esentiale pentru controlul diabetului, mai exact educatia terapeutica si implicarea asociatiilor de pacienti sau a grupurilor suport”, a explicat Maria Mesaros, presedintele Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania.

Carta Alba a Diabetului poate fi accesata AICI.

La nivel mondial, 425 de milioane de oameni sufera de diabet. Estimarile Federatiei Internationale de Diabet arata ca, pana in anul 2045, aproape 750 de milioane de persoane vor suferi de aceasta afectiune, daca nu se vor lua masuri eficiente de control.3

a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦a€¦..

Organizator: Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania

Parteneri institutionali: Comisia pentru Sanatate Publica – Senatul Romaniei, Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti

Partneri media strategici: SanatateaTV.ro, ComunicateMedicale.ro, Ro Health Review

Partener media: Agerpres

Management & concept eveniment: Sanatatea Press Group – expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Despre FADR

Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania (FADR) este vocea celor mai reprezentative organizatii care lupta pentru persoanele cu diabet zaharat din Romania, reunind 19 asociatii de pacienti, la nivel national. Federatia este un partener de dialog cu autoritatile din tara noastra, sprijinind interesele persoanelor cu diabet, pe care le reprezinta la nivel local, national, dar si international.

Referinte:

1, 2 – Studiul PREDATORR

3 – http://www.diabetesatlas.org/

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: MSD, Novo Nordisk

Articolul precedentCinci semne ca esti insarcinata si nu gripata
Articolul următorCampania Nationala Controleaza-ti Diabetul ajunge in acest an la Timisoara